Behalve over het Cobra Museum praat de gemeenteraad woensdag (13 september, 19.30 uur) in het raadhuis over onder meer de luchtkwaliteit in Amstelveen. Drie fracties willen daar een zogeheten raadsgesprek over.

De fracties van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), GroenLinks en ChristenUnie hebben het voorgesteld. Voor de raadsleden staat trouwens ook een gesprek over de nieuwe wijk De Scheg het programma.

Gevaren

Het raadsgesprek over de luchtkwaliteit is geïnitieerd Kitty Huisman (bbA), Simon Lutz (GroenLinks) en Dianne Hoefakker (ChristenUnie). Zij maken zich zorgen over slechte lucht door verkeer en Schiphol en zeggen ‘een duidelijk beeld’ te willen krijgen van ‘de gevaren van de luchtvervuiling waaraan de bewoners van Amstelveen worden blootgesteld’.

GGD

Saskia van de Zee, volgens de drie expert van GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit, informeert woensdag raadsleden en bewoners een half uur lang over het onderwerp. De drie verwachten ‘heldere informatie te krijgen’ over de luchtvervuiling in de stad en welke vervuilende stoffen er precies neerdalen. Verder willen zij weten of die vuile lucht correct wordt gemeten en wat de nadelige gevolgen luchtvervuiling voor de volksgezondheid heeft.

Groot probleem

Overigens lijken de drie er al van overtuigd te zijn dat er sprake is van slechte lucht in Amstelveen. Zij citeren verder publicaties waaruit blijk dat de universiteit van Aberdeen (Brittannië) heeft vastgesteld dat ongeboren kinderen al toxische stoffen in hun lijfjes krijgen via hun moeders. Citaat: ‘In elke kubieke millimeter weefsel, werden duizenden zwarte koolstofdeeltjes gevonden die door de moeder tijdens de zwangerschap werden ingeademd en vervolgens via de bloedbaan en placenta werden doorgegeven aan de foetus.’

Kinderen

Ook in het Verenigd Koninkrijk  werd, via een onderzoek waaraan 250.000 mensen deelnamen, aangetoond hoe luchtvervuiling de progressie van longaandoeningen versnelt, zeggen de drie fracties. Kinderen zijn volgens hen extra kwetsbaar voor vuile lucht. ‘De longen van kinderen zijn nog in ontwikkeling, ze ademen sneller en twee tot drie keer meer lucht dan volwassenen. Dit terwijl ze meer tijd buiten doorbrengen. Blootstelling aan luchtvervuiling op jonge leeftijd verhoogt de kans op ontwikkeling van chronische longziekten op latere leeftijd.’ De raadsleden verwijzen daarvoor naar ‘onderzoekers’.

Op de foto (vlnr): Lutz, Hoefakker en Huisman

3 REACTIES

  1. Benedenwinds van de internationale luchthaven Schiphol en op een kruispunt van doorgaande autowegen heeft Amstelveen de beste kans op schonere lucht gemist door de A9-tunnel te laten torpederen door een ééntweetje van een VVD-minister en een VVD-wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.