Behalve het beklimmen van de Urbanustoren in Bovenkerk, kan men de Open Monumentendagen, zaterdag 9 en zondag 10 september, vinden de ook andere monumenten bezoeken en zijn er activiteiten, zoals wandelingen en rondleidingen.

Amstelveen heeft volgens wethouder Herbert Raat (Erfgoed) veel monumenten die van belangrijke cultuurhistorische waarde zijn voor Amstelveen. Hij vindt die belangrijk voor de gemeente, omdat zij herinneren aan haar ontstaansgeschiedenis.

Pauluskerk

Zaterdag 9 september opent de Pauluskerk de deuren voor bezoek. Bezoekers kunnen de kerk op eigen gelegenheid bezichtigen, maar er lopen ook vrijwilligers rond die meer uitleg kunnen geven over de historie en vragen kunnen beantwoorden. Op de zaterdag zijn ook de Vereniging Historisch Amstelveen en de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), afdeling Amsterdam en omstreken, bij de Urbanuskerk aanwezig met een informatiepunt, waar ze meer informatie geven over hun activiteiten.

Het terrein van Tuinvereniging Langs de Akker is te betreden voor een inspirerende en rustgevende wandeling langs de nonnenkappen. Het monumentale voormalige schoolgebouw Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan, is beide dagen geopend. Hier is het werk van verschillende Amstelveense kunstenaars te bewonderen.

Zorgvlied

Op zondag 10 september zijn er rondleidingen over begraafplaats Zorgvlied, gelegen aan de Amsteldijk 273. Frank Driessen, Annelies Zwijns of Marcel Bergen vertellen tijdens een wandeling over het bijzondere gedenkpark. Over de bijzondere graven op Zorgvlied van bekende én onbekende overledenen, de rijksmonumenten en de bijzondere groencultuur. Voor deelname is een reservering verplicht.

 Wester-Amstel

Ook buitenplaats Wester-Amstel opent op zondag 10 september het hek en de deuren voor bezoekers. Om 12:30, 13:30 en 14:30 uur worden rondleidingen gegeven door de tuinen, het park en de directe omgeving van het huis. Ook hier graag reserveren voor deelname.

Nes

De Urbanuskerk te Nes aan de Amstel is zondag 10 september van 11:00 tot 17:00 uur geopend voor Open Monumentendag. Beklim de kerktoren voor een prachtig uitzicht over de Amstel en de omliggende polders of rust na een wandeling even uit op Saartjes terras!

Kijk voor alle deelnemende monumenten, de openingstijden en het maken van reserveringen op www.monumentendag.nl en toets ‘Amstelveen’ in als locatie.

Filmpje monumenten

Bekijk hier een korte video die vorig jaar is gemaakt over de gemeentelijke monumenten in Amstelveen.

Monument Adres Openingstijden Activiteit
Pauluskerk Wolfert van Borsselenweg 116 Zaterdag 9 september, tussen 10:00 en 16:00 uur. Bezichtiging op eigen gelegenheid, uitleg over historie
Sint Urbanuskerk te Nes aan de Amstel Amsteldijk Zuid 144, 145 Zondag 10 september, tussen 11:00 en 17:00 uur Kerkbezichtiging en torenbeklimming
Sint Urbanuskerk te Bovenkerk Noorddammerlaan 124, 126 Zaterdag 9 september, tussen 11.00 en 16.00 en Zondag 10 september, tussen 12:00 en 16:00 uur torenbeklimming, bezichtiging recent gerestaureerde kerkgebouw, rondleidingen.
Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk Noord 55 Zondag 10 september tussen 12:00 en 16:30 uur Rondleidingen (duur 45 minuten) om 12:30, 13:30 en 14:30 uur. Graag reserveren.
Begraafplaats Zorgvlied Amsteldijk 273 Zondag 10 september, tussen 10:00 en 17.00 uur Rondleidingen. Reserveren noodzakelijk.
Tuinvereniging Langs de Akker Langs de Akker 2 Zaterdag 9 en zondag 10 september, tussen 8.00 en 21.00 Wandeling over het terrein en langs de nonnenkappen
Ateliers 2005 Van Weerden Poelmanlaan 4 Zaterdag 9 en zondag 10 september, tussen 12:00 en 16:00 uur. Bezichtiging ateliers
Vereniging Historisch Amstelveen en AWN Noorddammerlaan 124, 126 Zaterdag 9 september, tussen 11:00 en 16:00 uur. Informatiepunt en uitleg over activiteiten

 

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.