Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt twee digitale informatiebijeenkomsten  op donderdag 7 september van 14.00 tot 16.00 (Engelstalig) en van 18.00 tot 20.00 (Nederlandstalig). Iedereen kan zich via de volgende link aanmelden: Begin registratie: Digitale bijeenkomst Balanced Approach 7 september (congresbureau.nl)

Ze houden verband  met het besluit van de ministerraad om, ten behoeve van een betere rechtsbescherming voor omwonenden van Schiphol, te komen tot minder geluidshinder en te stoppen met anticiperend handhaven.

Anticiperen

Overigens gebeurt dat in combinatie met de experimenteerregeling én het maatregelenpakket in het kader van de Balanced Approach Procedure, waarover de bekendmaking richting de Europese Commissie, de EU-lidstaten, de Verenigde Staten en Canada is gestart.  Op maandag 28 augustus bracht de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) een advies uit over het ontwerp van de Tijdelijke regeling experiment ‘strikt preferentieel baangebruik Schiphol’ (experimenteerregeling). De MRS stelt vast dat het in de tijdelijke experimenteerregeling, per saldo bezien, een positief effect kan hebben op de hinderbeleving.

Door het advies en het besluit in de ministerraad kon de experimenteerregeling op 1 september door de minister worden vastgesteld. Met de experimenteerregeling is er op jaarbasis nog ruimte voor maximaal 460.000 vliegtuigbewegingen. De regeling gaat per 31 maart 2024 in en heeft volgens Schiphol geen effect op de inmiddels afgeronde capaciteitsverdeling over het winterseizoen 2023 / 2024. Daardoor zou het aantal vliegtuigbewegingen over het jaar 2024 enkele duizenden vliegtuigbewegingen hoger kunnen uitkomen dan 460.000.

Balanced Approach Procedure

De Balanced Approach Procedure moet doorlopen worden wanneer een EU-lidstaat een geluid gerelateerde exploitatiebeperking wil doorvoeren op een luchthaven met meer dan 50.000 vliegtuigbewegingen per jaar. Onderdeel van die procedure is een consultatie- en een notificatiefase. De internetconsultatie van de Balanced Approach Procedure stond open van 15 maart tot en met 15 juni 2023. De gemeente Amstelveen en de BRS hebben hierop een reactie ingediend. De consultatie heeft geleid tot een dieper inzicht bij het ministerie in de uiteenlopende (deel)belangen van betrokkenen, hun analyse van de problematiek alsmede gewenste en ongewenste oplossingsrichtingen.

Dit leidt tot het volgende maatregelenpakket:

  1. Inzet van stillere vliegtuigen in de nacht;
  2. Verminderen van gebruik van de secundaire banen;
  3. Reductie van de capaciteit in de nacht tot 28.700 vluchten;
  4. Reductie van de capaciteit tot 452.500 vluchten in totaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.