Hoewel de gemeenteraad nog moet beslissen via een extra raadsvergadering en woensdag een zogeheten ‘raadsgesprek’ plaats vindt, hebben B en W dinsdag al besloten als niet garant te staan voor een banklening van het Cobra Museum. Daarmee dreigt sluiting, want het Cobra Museum is technisch failliet. De gemeente lijkt de stekker er uit te trekken.

Niet alleen vorig en dit jaar was er een verlies van, bij elkaar opgeteld, ruim een miljoen euro. Volgens de gemeente is het museum contant een bijlegger geweest.

Bankgarantie

Het wilde met een bankkrediet uit de financiële problemen komen, maar de bank eiste een garantie van de gemeente. B en W hebben besloten die niet te geven. Dat is natuurlijk met de coalitie besproken, die een meerderheid in de gemeenteraad heeft. Dit jaar stevent het museum af op een verlies van zeven  ton, vorig jaar was dat nog 3,5 ton.

Krabbé

Het Cobra Museum is zeer teleurgesteld en Jeroen Krabbé voert namens dat het woord tijdens het raadsgesprek. De continuïteit staat onder druk, geeft het museum toe. Het herhaalt de argumenten dat het al 27 jaar inzet om ‘kunst en cultuur toegankelijk te maken voor de Amstelveense gemeenschap’ en naast culturele ook economische waarde te hebben voor de stad, omdat het vorig jaar 3,8 miljoen euro daaraan zou hebben bijgedragen en dit daar 1,5 miljoen. Volgens het museum komt 32% van de bezoekers uit Amstelveen en 66% uit de rest van Nederland. “De gemeentesubsidie is daarmee een gezonde investering in de lokale economie en nationale reputatie van Amstelveen.”

Medewerkers

Maar volgens cultuurwethouder kost het museum de gemeente een subsidie van minimaal een subsidie van € 1,2 miljoen per jaar en nemen de verliezen ondanks dat toe. Het Cobra Museum wijt het grote verlies aan de coronacrisis, maar die overleefde het andere museum in Amstelveen (JAN) wel en vorig jaar een bescheiden netto resultaat. Daar staat tegenover dat het Cobra Museum veel meer betaalde medewerkers heeft. Hun salarissen zouden door het oplossen van de problemen kunnen worden doorbetaald.

De gemeente zegt dat het museum al sinds 2003 met verlies heeft gedraaid. Tot 2020 was er evenwel een contract met de het museum exploiterende stichting, op grond waarvan de jaarlijkse subsidie werd gegeven Van Raat is bekend dat hij daar bezwaar tegen had. Bovendien werd de collectie van verzamelaar Karel Stuijvenberg, waarvoor het museum was gebouwd en die uit honderden Cobra-schilderijen bestond, eerder verkocht.

11 REACTIES

 1. Het Cobra museum is naar buiten nooit eerlijk geweest over de stand van zaken, vanaf de opening is dat al zo, er hebben al vele mensen aan het roer gestaan en nooit kwam het goed, alleen bij de expositie van Evert Thielen stond er een rij mensen tot buiten het museum en dat is zeker geen Cobra schilder.

 2. Hoe eerlijk was de totstandkoming van dit museum? Eerlijkheid is een zwak punt van het vriendjespolitieke Amstelveense cultuurbeleid.

 3. Ik had het museum onlangs nog graag willen bezoeken met mijn museumkaart. Maar er werd een toeslag gevraagd. Daar doe ik niet aan mee, toeslag betalen aan musea die aangesloten zijn bij de museumkaart. Conclusie: een bezoeker minder en helemaal geen inkomsten voor het Cobramuseum.

  • Van die toeslagen vragen zijn tegenwoordig erg veel musea, maar dat heb je nu eenmaal als mensen alles uitdrukken in geld of prestige, zoals bij VVD&D66.
   De financiën moet men meenemen in de beoordeling en dan moet ik zeggen dat die bij het Cobra zonder meer negatief uitvalt.
   Veel Amstelveners hebben ook totaal niets met Cobra. Ik ook niet op enkele leuke , interessant tentoonstellingen na. Voor de rest kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er heel veel van de tweede garnituur hing, ook van de grote jongens van Cobra.

   Geef mij dan maar museum JAN, over het algemeen interessanter en ook veel leuker gesitueerd in het Oude Dorp ipv Cobra met aan de ene kant een drukke verkeersweg en aan de andere kant de steenwoestijn van het Stadshart, waar onze Floor nog wel een tegeltje te wippen heeft.

 4. Floor is liever bezig met het kappen van gezonde bomen voor het verbreden van de Bovenkerkerweg. Ooit, in een ver verleden was D66 nog een redelijk groene partij.

 5. Het gebouw staat op een ideale locatie voor een fietspaleis naast de toekomstige fietsbrug over Raats verkeersgoot A9. Er is dan vast ook ruimte voor een klimwand en een sportschool.

 6. Wat heeft de penningmeester van het bestuur van het Cobra museum gedaan aan de situatie, misschien weet iemand dat en wat hebben de andere leden daaraan gedaan?

  • In het verleden zijn genoeg plannen gemaakt en ook geprobeerd uit te voeren, maar als het publiek niet wil ben je na 20 jaar wel uitgekletst.
   Alleen ik zit mij af te vragen waarom het JAN wel lukt en Cobra niet. Misschien omdat JAN ook verkooptentoonstellingen heeft en veel diverser in aanbod is. Van puur fijnschilderen naar Pollock.

 7. Museum Jan is kleinschalig, ze hebben zeker verkooptentoonstellingen, totaal andere opzet en het werkt dus, ze doen het goed en al jaren met dezelfde mensen.
  Voor het begin vroegen mensen zich al af en zeiden met alleen Cobra kunst kom je er niet.
  Bij het Cobra gingen/gaan ze er van uit dat de gemeente toch wel zou bijspringen.

 8. De besluitvorming door de democratisch gekozen gemeenteraad moet nog plaatsvinden, maar jij weet kennelijk al dat het museum gaat sluiten. Is dat je ingefluisterd door je VVD-vriendjes?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.