Vrijdagmorgen reed de eerste testtram over de verlengde van de Amstelveenlijn naar Uithoorn, de zogenoemde Uithoornlijn. Het tracé liep van het in Amstelveen geleden ‘opstelterrein’ naar de halte Uithoorn Centrum.

Tot volgend jaar zomer worden met regelmaat dergelijke testen uitgevoerd.

 Zichtbaar

Er wordt overigens al sinds juni getest, maar dat betrof bijvoorbeeld de bovenleiding en de bijbehorende systemen. Dat was voor de omgeving niet altijd zichtbaar maar daar komt nu verandering in. “Eigenlijk werken we met de aannemer al sinds 2020 aan de Uithoornlijn. Dat dan nu, zo’n drie jaar later, de eerste tram over het nieuwe spoor rijdt, is een mijlpaal”, vertelt projectmanager Marieke Hietbrink. “Daar hebben we samen met ons projectteam, Dura Vermeer en alle betrokken partijen de afgelopen jaren keihard naar toegewerkt. Het betekent overigens niet dat ons werk er al op zit. Ondanks dat de testperiode is gestart zijn we nog volop bezig met afrondende werkzaamheden en het testen van systemen. Vanaf februari 2024 leidt GVB zo’n 250 personeelsleden op voor dit traject: van trambestuurders tot medewerkers Service & Veiligheid en Verkeersleiding.”

Focus op veiligheid
Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. “Om die reden organiseren we van 30 oktober tot en met 3 november de week van de Uithoornlijn. Een week waarin we veiligheidslessen geven op basisscholen die in de buurt van de tramlijn liggen”, zegt Hietbrink. Ook andere basis- en middelbare scholen in Uithoorn krijgen informatie en een lespakket aangeboden waarmee leraren en leerlingen aan de slag kunnen. Daarnaast worden bewoners en weggebruikers tijdens de hele testperiode herhaaldelijk en op verschillende manieren geïnformeerd over de komst van de tram.

Foto: Peter Bakker Luchtfotografie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.