Uilenstede krijgt twee moderne kunstwerken, waarover de bewoners volgens de gemeente hebben meegepraat. Op vrijdag 15 september worden die onthuld tijdens een openingsbijeenkomst in Griffioen, schrijft cultuurwethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. Beide projecten zijn ontwikkeld in het kader van ‘de Stad als Canvas’.

Ze hebben tot doel, schrijft Raat, ‘zowel een esthetische als een maatschappelijke impact te maken op de openbare Ruimte’.

Kingdom

De ‘shortlist’ van kunstenaars is beoordeeld door een commissie van buurtbewoners, ondernemers en ‘andere belanghebbenden’ en daar kwamen tenslotte Gijs Frieling en Aisha Madu uit. Die gingen aan het werk met de input van het participatieproces, meldt Raat. Hetgeen resulteerde de wandschildering ‘Kingdom Uilenstede’ (van de zelf op Uilenstede wonende Frieling) op de wanden van de trapingang bij de tramhalte Uilenstede en de productie PAWS.

Kindvriendelijk

De wethouder geeft de gemeenteraad van wat er tot nu toe in de openbare ruimte aan kunst is of wordt geplaatst. Zo werden de bankjes en ‘Bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoek terug geplaatst, op basis van een beslissing en reservering van geld door de raad in 2019. Die vond dat er meer functionele en kindvriendelijke kunst in de wijken moest komen. In de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober wordt ook ‘Vliegende Dromen’ van Hoshyar Rasheed in de bibliotheek onthuld. En voor het Wijkpark Middenhoven heeft Cindy Bakker twee ontwerpen gemaakt, waarvoor zij advies vroeg van de kinderraad. ”Veruit de meeste bewoners kozen voor het werk De Bal”, schijft Raat. Na die selectie heeft de kunstenaar het ontwerp nader uitgewerkt. “Hierbij zijn diverse experts betrokken om ervoor te zorgen dat het kunstwerk veilig en duurzaam wordt gebouwd.” Plaatsing ervan wordt in oktober verwacht.

Samenvleet

Kindvriendelijk is volgens de wethouder ook het kunstwerk ‘Kasteel Samenvleet’ van Maze de Boer en Frank Koolen. Het zou eerst in het plantsoen tussen de straten Middachten en Sterkenburg worden geplaatst, maar daar liepen omwonenden tegen te hoop. De gemeente zoekt nu naar een andere locatie.

Tension

Het kunstwerk Tension van het kunstenaarsechtpaar Frans (1942-2016) en Marja de Boer Lichtveld kreeg een plek gekregen in de middenberm van de Beneluxbaan. Het is een schenking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en stond dertig jaar in Driebergen, waar het weg moest in verband met sloop van het gemeen tehuis.  Marja de Boer Lichtveld heeft sinds 1967 haar atelier in Amstelveen. In het kader van de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie, die vorig jaar in Museum JAN en het Cobra Museum te zien was, is op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) gekeken van welke kunstenaars werken missen in de collectie. Dit is mede de reden dat er onder andere binnenwerken van Frans en Marja de Boer Lichtveld aan de collectie zijn toegevoegd nu te zien rondom de raadzaal.

Nic Jonk

Het beeld ‘Nereïde op Triton’ van Nic Jonk stond verscholen achter zwembad De Meerkamp. Behalve dat het beeld niet zichtbaar was door de begroeiing, was het ook geen locatie waar veel mensen komen. Op advies van de ABK is daarom door B en W besloten een nieuwe locatie voor het beeld te zoeken. Die werd gevonden in Waardhuizen, waar alle straatnamen verband houden met de scheepvaart en bij het beeld passen. “Naar aanleiding van de bewonersbrief hebben wij een aantal reacties ontvangen, allemaal positief. De vergunning is inmiddels aangevraagd zodat plaatsing nog dit jaar kan plaatsvinden,” schrijft Raat.

Kast

Deze zomer beschilderden drie kunstenaars vijf straatkasten van energie- of telefonieleveranciers. Tom van der Horst, Julia Dos Santos Baptista en Gunnar Phobia werden door de ABK geselecteerd naar aanleiding van hun ingestuurde ontwerp. De kunstwerken zijn te bezichtigen aan de Valreep in Waardhuizen, Vierlingsbeeklaan in Bovenkerk, Snelliuslaan in Keizer Karelpark, Catharina van Clevelaan in Randwijck en Oostelijk Halfrond in Kostverloren. De locaties waren aangedragen door inwoners via het participatieplatform Denk Mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.