Aan de Middenweg 1, in de Bovenkerkerpolder, is sinds 2020 de christelijke leefgemeenschap Dorothy gevestigd. In een kleine woonunit, voegt in het kerkblad (van de PKN) ‘Present’ verslaggever Dick Aanen er aan toe. Hij zegt dat de gemeenschap slechts bestaat uit zes leden en hun kinderen.

De reportage van Aanen werd overgenomen door ‘Geloven in Amstelveen’ van (een deel van) de gezamenlijke kerken.

Boerderij

De grond waarop de gemeenschap is gevestigd, is – evenals boerderij De Meent – eigendom van de diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKN) en bezig met ter plekke de bouw van een permanente groepswoning.  “Wij zijn een gemeenschap die vanuit een spiritualiteit van eenvoud een boodschap van barmhartigheid en rechtvaardigheid wil uitdragen”, is te lezen op Dorothy’s website. Initiatiefnemers Herman van Veelen en diens Zweedse vrouw Anna. Zij zegt dat zij haar geloof handen en voeten wil geven door iets bij te dragen aan de samenleving en dertien jaar geleden voor het eerst in contact kwam met een leefgemeenschap in Hamburg, maar pas echt voor het idee gewonnen werd doordat zij een periode bij The Catholic Worker Farm in Londen woonde, waar zij ook Herman leerde kennen.

BK Polder

Anna Blomgren studeerde verpleegkunde in Malmö en sloot zich tijdens haar studie aan bij woongroep Rosengårds husförsamling. En na hun huwelijk woonden Herman en Anna in diverse leefgemeenschappen, o.a. die in het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam Zuidoost. En uiteindelijk kwamen zij terecht in de Bovenkerkerpolder, meldt Present. Ook dat de leden geregeld bidden, duurzaam consumeren en weinig vlees eten. Door Dorothy Day werden zij geïnspireerd, de oprichter van The Catholic Workerbeweging. Die predikte een leven van geweldloosheid, persoonlijke verantwoordelijkheid van alle mensen voor de armsten en trouw aan de gemeenschap en aan God.  “We blijven elkaar inspireren en aansporen om de goede keuzes te maken voor je leven”, zei Anna tegen de verslaggever van Present.  Het ze zegt dat de leden van de gemeenschap op andere dingen zijn gericht andere dingen dan carrière maken of veel geld verdienen.

Privacy

Ze geven wel veel op van privacy in de kleine behuizing, waar zij weinig eigen leefruimte hebben. Maar volgens hen staat daar veel tegenover. In januari kwamen Gideon en Irma Koning er bij, meldt Present. Die leerden elkaar via een christelijke studentenvereniging in Wageningen, waar beiden zijn afgestudeerd, en in 2018 zijn getrouwd. “Daarna volgde een negen maanden lange ‘missionaire huwelijksreis’ door Europa met een kleine zeegroene Opel Corsa”, zegt Present.  “Ze bezochten diverse projecten van European Christian Mission, Taizé en de International Fellowship of Evangelical Students (IFES).”

Een weekend bij de gemeenschap in de Bovenkerkerpolder was genoeg om dat de volgende stap in hun leven te laten zijn. In Dorothe vormt een omgebouwde boerenwagen de kapel. Volgens Gideon Koning zijn alle leden toch min of meer geïnspireerd geraakt door Taizé en spreekt vooral de manier van bidden en elkaar ontmoeten erg aan.

Meer informatie op www.dorothygemeenschap.nl  en Dick Aanen: https://www.dickaanen.nl/leven-in[1]spirituele-eenvoud-in-amstelveense-polder

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.