De collectie Amstel Porselein van de gemeente wordt voor vijf jaar uitgeleend aan Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft dat geadviseerd.

In het kasteel wordt onder andere het verhaal verteld over Hollands porselein in de 18de eeuw. De gemeente liet het porselein in 2021 in Museum Weesp getaxeerd door taxateur Joseph Estié, ook bekend van het programma Tussen Kunst & Kitsch, verteld wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur).

Kasteel-Museum Sypesteyn

Kasteel-Museum Sypesteyn neemt de volledige collectie in bruikleen. Daarmee blijft de collectie bij elkaar en zorgt een professionele instelling voor de collectie. Enkele hoogtepunten uit de collectie Amstel porselein zijn dit seizoen, na ondertekening van het bruikleencontract, al te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn. Na de wintersluiting wordt de collectie – nagenoeg volledig – tentoongesteld in een apart daarvoor ingerichte ruimte.

Zowel binnen als buiten Amstelveen is gekeken naar mogelijkheden om de collectie ten toon te stellen. De gemeente zegt verheugd te zijn dat de collectie in Kasteel-Museum Sypesteyn de komende jaren nagenoeg in volledigheid gepresenteerd kan worden en hoopt dat daarna de collectie een permanente plek kan krijgen in Amstelveen.

Amstel porselein

In de 18de eeuw werd in vier fabrieken in Nederland porselein gemaakt: Weesp, Loosdrecht, Ouder- en Nieuwer-Amstel en Den Haag. Er zijn hier mooie karakteristieke vazen, serviezen en andere voorwerpen vervaardigd, waarvan de beschildering vaak typisch Hollands is. De productie van Hollands porselein startte in 1759 in Weesp in een voormalige jeneverstokerij. Door buitenlandse concurrentie ging de fabriek 10 jaar later failliet. De inboedel werd verkocht en de productie verplaatst naar Loosdrecht. De locatie van Kasteel-Museum Sypesteyn ligt daarmee op de Hollands porselein route. Toen ook die fabriek het niet redde, is er nog enige tijd in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel porselein gemaakt. In 1814 werd de productie definitief gestaakt. Door de korte productieperiode is Hollands porselein zeer zeldzaam.

Op de foto taxateur Estié (links) in gesprek met Herbert Raat

1 REACTIE

  1. Waarom is deze kostbare collectie jarenlang in depot geweest. Deze kunst zou ook best eens wat meer aandacht mogen hebben dan de gebruikelijke zaken die in Cobra te zien zijn. Jaren geleden was deze collectie nog te zien in een oude school bij de Incassobank. (Nu afgebroken) waar ook toen de kunstuitleen zat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.