In aanwezigheid van omwonenden en bestuurders van Provincie en de beide gemeenten werd zaterdag de brug bij Ouderkerk zaterdag officieel de brug over de Amstel geopend. Tot de bestuurders,  behoorden behalve gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA), ook wethouders Herbert Raat van Amstelveen en Paulette Koek van Ouder-Amstel. Verder waren vicevoorzitter Marja Ruigrok van de Vervoerregio Amsterdam en directeur Sander Lodder van de aannemingsmaatschappij Van Hattum en Blankevoort namens de bouwcombinatie BOK (Brug Ouderkerk) er bij.

Voor eigenaar Noord-Holland heet de brug als in het verleden Brug Ouderkerk, die al meer dan tachtig jaar bestond. De vervanging is een kunstwerk geworden, en men kan er ook onderdoor lopen en fietsen. Dat is een hele verbetering, vinden omwonenden vooral dat laatste.

Kritiek

Het wil intussen niet zeggen dat er bij omwonenden geen kritiek is op het bouwwerk, dat door een combinatie onder leiding van Volkert Wessel tot stand kwam, en de aanpassing van de weg. Daarop wees wethouder Koek van Ouder-Amstel. Zij noemde onder meer de scherpe bocht aan de Ouder-Amstelse kant. Zowel de meningen van voor- als tegenstanders had men daar in een participatie-project tot zich genomen. Er waren ook voormalige bestuurders bij, zoals ex-wethouder Peter Bot (Burgerbelangen Amstelveen). Zij hebben het project voorbereid, zei wethouder Herbert Raat. Maar in 2019 stond de tent van de bouwers er. “Pas in 2021 zijn wij begonnen met bouwen”, vertelde Lodder. Het eindresultaat is volgens hem verbluffend goed en gedeputeerde Olthof legde uit dat de nieuwe de nieuwe brug – in feite zijn het er nu twee – op afstand uit Heerhugowaard wordt bediend, zoals alle provinciale bruggen. “Hij doet het”, had Lodder eerder gezegd. De provincie meent dat op die manier beter zicht op de scheepvaart is en het openen van brugger efficienter geschiedt.

Vlag

Na een spektakel op de Amstel, dat door veel omwonenden werd gade geslagen, overhandigde een duiker een vlag aan Lodder, die hem en daarmee de brug aan de bestuurders overhandigde. Vervolgens werd de vlag van Brug Ouderkerk gehesen. Van tevoren had Raat, die behalve verkeers- ook sportwethouder is er op gewezen dat de provinciale weg N522, waarin de brug over de Amstel ligt, ook naar de Johan Cruijff Arena van Ajax leidt. Hij dankte de voormalige wethouders John Levi en Peter Bot (beiden bbA) en wijlen Rob Ellermeijer voor hun voorbereidende werk aan het project. “Ik zit er zelf al langer dan Mark Rutte”, zei de VVD-wethouder.

Om de verkeerssituatie rondom de brug te verbeteren zijn ook de aansluitende kruisingen aangepast, fiets- en voetpaden verbreed en kunnen fietsers en voetgangers via de aanleg van twee onderdoorgangen veilig de drukke Provinciale weg N522 oversteken. De nieuwe brug kan er weer een eeuw tegenaan, zegt de eigenaar.

Foto boven (vlnr): Wethouder Raat, gedeputeerde Olthof, Marja Ruigrok (vervoerregio) en wethouder Koek in gesprek met iemand van de Provincie.

 

 

3 REACTIES

  1. Goeie fotograaf.. Nou ja, wij weten toch wel wie er (weer) op staat.

    “Ik zit er zelf al langer dan Mark Rutte”, zei de VVD-wethouder.” Precies, dat is het probleem.

    • Landelijk vond men binnen de VVD dat Rutte over datum was. Wanneer vindt men lokaal dat van Raat? Of zinspeelt Raat zelf hier op zijn vertrek.

    • Herbert Raat vertrekt pas als hem een pretbaan in de culturele wereld wordt aangeboden waarbij hij gemeenschapsgeld kan uitdelen alsof het van hemzelf is, net als nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.