Sinds donderdag kan men via het zogeheten online participatieplatform https://denkmee.amstelveen.nl meedoen aan een onderzoek en suggesties lanceren over gezonder leven. In de enquête vraagt de gemeente bewoners naar hun beleving over gezondheid en ideeën voor de leefomgeving in de eigen straat, buurt, wijk en voor heel Amstelveen.

Naast de enquête en ideeënbox zegt de gemeente in gesprek te gaan met de gemeenteraad, kinderen, jongeren en ouderen. Volgens wethouder Floor Gordon wil zij met de inbreng van bewoners werken de gemeentelijke Visie op de gezonde leefomgeving. Die Visie komt er dit jaar.

Winst

De gemeente zegt steviger sturing te gaan geven op een gezonde leefomgeving. Amstelveners kunnen nu meedenken over kansen en knelpunten voor het bevorderen van gezondheid via hun leefomgeving, zegt de gemeente. Dat gaat volgens Gordon verder dan bescherming tegen ziektemakers door het terugdringen van bijvoorbeeld geluidsoverlast, luchtverontreiniging en hittestress. Zij denkt daarbij ook aan het verkeersgeluid, houtstook en grote verharde gebieden. “We kunnen gezondheid ook bevorderen met een leefomgeving die als prettig wordt ervaren en uitnodigt tot bewegen en ontmoeting”, zegt ze. “Met een goede inrichting kan veel gezondheidswinst bij inwoners worden geboekt, lichamelijke gezondheid tot mentaal welbevinden en zingeving.”

Wandelpaden

Zij denkt daarbij ook aan aantrekkelijke wandelpaden voor een ommetje, ruimte voor tuinieren en spel, maar ook groen en bankjes om ontmoetingen voor jong en oud te stimuleren. De gemeente hoopt de komende jaren in de stad veel woningen te bouwen, terwijl de gemiddelde leeftijd hoger wordt en de groep ouderen toeneemt. Ook krijgt de gemeente steeds meer inwoners op een schaarse ruimte. Om gezondheid een stevige plek te geven in de ruimtelijke afwegingen en de inrichting van de stad, zegt het college van B en W nu een Visie op de gezonde leefomgeving op te stellen. Gezondheid is nu nog geen vast onderdeel van de belangenafweging in ruimtelijk beleid wat volgens Gordon het wel zou moeten zijn. “Vragen die in onze visie beantwoord moeten worden zijn: Waar staat Amstelveen voor? Welke thema’s binnen een gezonde leefomgeving vinden Amstelveners belangrijk? en Waar willen we als gemeente extra inspanningen op plegen?”.

Vijf bouwstenen

B en W hebben alvast ‘in de analysefase’ vijf bouwstenen benoemd voor de gezonde leefomgeving: gezonde inwoners, gezonde inclusieve buitenruimte, gezonde mobiliteit, gezonde gebouwde omgeving en gezond milieu. De visie gaat vooral in op de fysieke leefomgeving. De ambities voor een Gezonde leefomgeving zijn een bouwsteen voor de Omgevingsvisie Amstelveen, die in 2024 wordt opgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.