Van vrijdag (9 juni) af tot en met vrijdag 28 juli is de expositie ‘HOME Art Project’ van de Amstelveense beeldend kunstenaar Stephanie Rhode te zien in Schouwburg Amstelveen.

De expositie is onderdeel van een doorlopend kunstproject, waarbij Rhode mensen van verschillende nationaliteiten in Amstelveen fotografeert die een huis van witte wol vasthouden. De vraag die zij haar deelnemers stelt is: ‘Wat betekent HOME voor jou?’.

Gevoelens

Rhode heeft iets met huisjes, waarmee zij al eerder pleinen vol zette. Na bekend te zijn geworden als beeldhouwster, is zij blijkbaar ook fotografe en maakt zij ‘installaties’. Het kunstproject ‘Home’ bestaat volgens haar niet alleen uit foto’s, maar toont ook de gedachten en gevoelens van de deelnemers door middel van quotes. ‘HOME Art Project’ wordt komend najaar afgesloten met een overzichtstentoonstelling in de Amstelveense buitenlucht. Ook verschijnt er een digitale catalogus waarin alle foto’s en uitspraken zijn gebundeld.

Driekwart nationaliteiten

Omdat de thema’s home en huis spelen al lang een belangrijke rol in het werk van Rhode, fotografeerde daarover ze eerder onder meer in Japan, India en Peru. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals de COVID-19 pandemie, oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering beïnvloedden Rhodes kijk op haar werk. Toen ze vernam dat Amstelveen rond de 140 nationaliteiten telt, besloot zij in haar directe omgeving (en op kleinere schaal) andere culturen te treffen. Ze realiseerde zich kennelijk dat ze het project home ook in Amstelveen verder zou kunnen uitvoeren. “Ongeveer 75% van de niet Nederlandse nationaliteiten die in ons land wonen of verblijven, kun je in Amstelveen vinden”, zegt ze. “Thuis voelen en zijn is een onderwerp dat met de actuele ontwikkelingen in Europa weer in een nieuw licht geplaatst wordt.”

 Nieuwsgierig

In de tachtiger jaren studeerde Stephanie Rhode aan de AKI Academy of Art & Design ArtEZ in Enschede af op monumentale vormgeving. Haar werk is geëxposeerd in binnen- en buitenland en bestaat voornamelijk uit huisjes, die is bekend door het vergankelijke kunstprojecten blijken. Nieuwsgierigheid naar andere culturen en landen is van grote invloed op Rhodes werk, zegt ze zelf. Het bestaat uit installaties, video, performances, fotografie en tekeningen.

In de schouwburg aan het Stadsplein is haar werk te bekijken tijdens de openingsuren. Die zijn te vinden op: www.schouwburgamstelveen.nl/openingstijden. De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente, Stichting Stokroos, Dutch Data, Cobra Museum en Schouwburg Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.