‘Grenzeloos en vrij’ is een tentoonstelling in het Cobra Museum, die van 2 juni tot en met 8 oktober wordt gehouden en extra lang open is op donderdag- en vrijdagavond. Cobra toont de geschiedenis van Appel tot Van Gogh.

Met de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Van Gogh brengt het Cobra Museum 120 kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars samen.

Hoogtepunten

Aanleiding is de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging (1948 – 1951). Dat jubileumjaar wordt door het museum gevierd met een speciaal tentoonstellingsprogramma waarvan Grenzeloos en vrij en De andere Picasso. Terug naar de bron de hoogtepunten vormen.

Parade

Met een parade aan namen wordt in Grenzeloos en vrij de Cobra kunst in relatie tot (tussen) voorlopers, tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars getoond. Door de kunstwerken naast of dichtbij elkaar te plaatsen ontstaan nieuwe dwarsverbanden en perspectieven op de betekenis van Cobra kunst. Cobra kunstenaars zoals Appel, Constant, Alechinsky, Corneille, Jorn, Götz, Van der Gaag, worden samen getoond met voorlopers zoals Van Gogh, Picasso, Beckmann, Schwitters, Klee, Miró, Munch. Daarnaast zijn werken te zien van tijdgenoten zoals Pollock, Katzuo Shiraga, Dubuffet en Willem de Kooning en meer recente kunstenaars zoals Baselitz, A.R. Penck, Martha Jungwirth, Jean-Michel Basquiat, Tal R, Cecily Brown en Eva Räder.

Avondopenstelling
Tijdens de zomermaanden van 8 juni tot en met 6 oktober is het museum op donderdag en vrijdag extra lang geopend tot 20 uur. Ook het museumcafé met terras blijft tot die tijd open.

Podcast

Bij de tentoonstelling verschijnt een podcast waarin verschillende kunstliefhebbers waaronder Jeroen Krabbé anekdotisch vertellen over hun band met Cobra kunst.

Michael Varekamp
In de Cobra Pakt Uit!-weekenden (aan het einde van elke maand) staan er bijzondere activiteiten op het programma. Zo geeft jazzmuzikant Micheal Varekamp een muzikale lezing, waarin ook de belangrijke rol die de jazzmuziek speelde in de Cobra beweging naar voren komt.

Terug naar de bron   

Dit jaar is het niet alleen 75 jaar geleden dat de Cobrabeweging werd opgericht, maar in 2023 is het ook 50 jaar geleden dat één van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw overleed: Pablo Picasso. Het Cobra Museum besteedt hier aandacht aan met de tentoonstelling De andere Picasso. Terug naar de bron.  

In ‘De andere Picasso’ komt een minder bekend deel van het oeuvre van Picasso aan bod. Een selectie van bijna honderd kunstwerken uit zowel publieke- als privécollecties maakt de geniale hand en fantasievolle geest van Picasso zichtbaar. Van tekeningen, gravures tot, zijn grote fascinatie, keramiek.

Workshop tekenrobot
Zo rond de eerste tekenen van de pubertijd verliezen veel kinderen de vrije, ongedwongen manier van tekenen. Daarmee gaat veel fantasie, vrijheid en lef om te tekenen verloren. Wail Kherriazi, leerling in de 2de klas van het Keizer Karel College, biedt uitkomst met zijn tekenrobot. De robot tekent willekeurig een begin van een tekening, waarna deelnemers van de workshop de opzet afmaken.

Picasso en zijn vrouwen
Een lezing en tafelgesprek over machismo in deze tijd met conservator Naja Rasmussen. Zij deed onderzoek naar het machismo van Picasso en hoe hij zich verhield tot (zijn) vrouwen en ‘muzes’. Rasmussen is hoofdconservator bij Kunstmuseum Brandts in Odense, Denemarken, en heeft ook de huidige tentoonstelling in het Cobra Museum Becoming Ovartaci gecureerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.