Onder het motto ‘Cobra Pakt Uit’ va er van vrijdag 24 ten met zondag 26 februari een ‘activiteiten-weekend’ in het Cobra Museum, geïnspireerd op het drieluik – drie tentoonstellingen in feite – van Deense moderne kunst.

Op zaterdag 25 februari (15.30 uur) gaan de cartoonisten Sanaz Bagheri, Tjeerd Royaards en Jip van den Toorn onder leiding van journalist en schrijver Peter Wierenga in gesprek over de huidige stand van de beeldsatire.

Praten

Deze ‘artist talk’, waarin vragen door het publiek aan de cartoonisten kunnen worden gesteld, wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Wij kussen de aarde’, waarin veel aandacht is voor het Deense kunsttijdschrift Helhesten (1941-1944). Tijdens de Duitse bezetting van Denemarken vormden de satirische tekeningen in het magazine een artistieke uiting van verzet tegen het naziregime. Ook nu zijn satirische tekeningen over de hele wereld een belangrijke manier van verzet. De voertaal van de artist talk is Engels en de kosten zijn € 15, inclusief museumentree.

Werkplaats

Dezelfde zaterdag 25 februari is er een workshop Experimenteel Schilderen voor volwassenen, waarbij men kennis maakt met de Cobra-kunstenaars en zich laat inspireren door hun werk. De kunstenaars van de Cobra-beweging lieten zich leiden door het materiaal waarmee zij werkten, door de spontaniteit en de onvoorspelbaarheid ervan. Het resultaat van de workshop zal hoe dan ook een persoonlijk kunstwerk zijn. Wie er bij wil zijn moet € 30 betalen, inclusief museumentree.

Rommelkunst

De Deense Cobra-kunstenaar Henry Heerup (1907-1993) vond dat voor het maken van kunst geen dure verf of marmer nodig waren. In de tentoonstelling Wij Kussen de Aarde vindt men dan ook zijn werk ‘Vuilniskunstwerk met motorfiets’ terug, waarin hij uit verschillende restmaterialen nieuwe kunst heeft gemaakt. Daarom dagen het Cobra Museum en Kringloopwinkel De Boem mensen uit om kunst te maken van overgebleven producten en onderdelen op zondag 26 februari om 14.00 uur. Elk jaar blijven er bij De Boem materialen over die niet verkocht worden: een kop en schotel die niemand wil hebben, een bundel snoeren of een stuk achtergebleven speelgoed. Met deze materialen gaat men aan de slag om een eigen ‘rommelkunstwerk’ te maken. Gratis, exclusief museumentree.

Instaprondleidingen

Van vrijdag tot en met zondag zijn er om 14.00 en 15.00 uur gratis instaprondleidingen voor volwassenen, gegeven door een museumdocent. Tijdens deze rondleiding van een half uur wordt men meegenomen in de verhalen achter de kunstwerken van het drieluik van de Deense moderne kunst.

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op www.cobra-museum.nl of via 020-5475050.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.