Wie als burger wil meepraten over de gemeentelijke sociale dienstverlening, moet naar het raadhuis komen op woensdag 15 februari om 19.30 uur.

Er worden drie bijeenkomsten gehouden, allemaal op woensdagavond om half acht. Namelijk ook op 22 maart en 12 april.

Coalitie

De raadsleden Saloua Chaara en Victor Frequin, respectievelijk van coalitiepartijen D66 en VVD, namen het initiatief. Tijdens zogenaamde raadsgesprekken kan iedereen zijn ei kwijt bij de gemeenteraad over het onderwerp. In het sociaal domein voert de gemeente diverse wetten uit. Maar de kaders van het beleid daarvoor worden vastgesteld door de gemeenteraad. De fracties daarin zeggen zich meer te willen verdiepen in de gemeentelijke dienstverlening op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en / of werk en inkomen. Tijdens de bijeenkomsten kan de burger melden wat eer naar zijn of haar mening goed gaat  en wat er beter kan. Aanmelden via raadsgriffie@amstelveen.nl.

Luisteren

Het wordt volgens de initiatiefnemers tijd dat de gemeenteraad luistert naar inwoners en maatschappelijke organisaties over de vraag hoe de gemeente haar dienstverlening op sociaal gebied kan verbeteren. De avonden gaan dus over werk & inkomen, jeugd en zorg. De eerste bijeenkomst  (op 15 februari) gaat over maatschappelijke ondersteuning, gezondheid en (ouderen)zorg. De tweede (op 22 maart) over jeugdhulp en derde (op 12 april) over werk en inkomen.

Afhankelijk van de opbrengst van de bijeenkomsten kan de gemeente volgens haar via de ambtelijke organisatie, het college of de gemeenteraad versterken wat goed gaat of verbeteren ‘waar dat kan’. Door de gesprekken zegt de gemeenteraad ook van de aanwezigen te willen horen hoe de ambtelijke organisatie haar werk uitvoert en wat de ervaringen zijn van ambtenaren in het sociaal domein.

Aanmelden

Vooral inwoners die ervaring hebben met de gemeentelijke dienstverlening op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning (vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo), jeugdhulp (vanuit de Jeugdwet) en / of werk en inkomen (vanuit de Participatiewet of de schuldhulpverlening) worden uitgenodigd met de gemeenteraad over hun suggesties te praten. Aanmelden voor één of meerdere raadsgesprekken kan via: raadsgriffie@amstelveen.nl. Binnenkort volgt per bijeenkomst meer informatie.

Foto: wethouder sociaal domein Marijn van Ballegooijen bij Werkplein AA

15 REACTIES

 1. Wat een giller! Nee, de mensen moeten naar het gemeentehuis komen. Wat een toneelstuk van deze 2 partijen. Ga na naar plaatsen waar de doelgroep veel komt ipv dit gemakzuchtige geklets en gezwets en doe er dan iets mee, ook als het niet in je kraam te pas komt.

 2. Waarom weer een negatief oordeel?
  De initiatiefnemers zetten een stap om te horen wat goed gaat en wat beter kan. Dit direct ‘geklets en gezwets’ noemen past toch niet.

  • Laat ik het dan zo stellen hr. Frequin. Ik vind het artikeltje een hoog zelffelicitatiegehalte ademen, want u weet dat er een hoop knelpunten zijn, zoals
   – wonen/ doorstroming bij wonen voor ouderen die afhankelijk zijn van de soc sector. ( en daarbij ook mede de doorstroming ) verstoppen.
   – inzet extra personeel op basisscholen die bedoeld was voor leerlingen met problemen, maar die in de praktijk worden ingezet voor inval. ( leuk voor D66)
   – te lage schooladviezen bij kinderen uit bepaalde milieus. ( bijvoorbeeld lage of statushouders.) ( ook voor D66)
   – het trage op gang komen bij een schuldhulpverlening waardoor mensen vaak nog verder weg zakken.
   – het moeilijk toegankelijk zijn van allerlei regelingen voor juist die mensen die het nodig hebben. ( veel papierwerk, taalproblemen, angst, onbekendheid of een combinatie van die factoren. enz.)
   – zorg op maat.
   Hr. Frequin dit zijn maar enkele voorbeelden, waar uw partij en D66 heel goed van op de hoogte zijn.
   Als u nu in uw persbericht dat ook verwerkt had ik het beslist NIET geklets en gezwets genoemd, en dan had u er best ook wat dingen in kunnen zetten die WEL goed gaan, want die zijn er natuurlijk ook.

 3. Ja, zolang het inhoudelijk blijft reageer ik.
  1 in persbericht kunnen we niet alles opsommen; wij als initiatiefnemers hebben een pagina interview gehad hierover in A’v Weekblad, daar staat duidelijk waarom we dit doen, lees dat nog maar.
  2 de genoemde punten kunnen in de komende sessies worden ingebracht, wel starten we met 3 sessies over sociaal domein. Ik zou zeggen, kom en doe mee! Enige restrictie is dat we geen individuele gevallen bespreken.

  • Waarom zou ik deze punten nog eens in komen brengen, als anderen dat al jaren voor mij hebben gedaan? D66 en VVD leven toch niet in een bubble?

   En waarom ook niet een paar ambtenaren meenemen, die individuele gevallen noteren en desnoods gelijk een afspraak voor deze mensen regelen, waarin hun geval ter sprake kan komen, dan krijgen mensen het gevoel dat niet OVER hun wordt gepraat maar MET hun.
   Wat u wil , is een beleids- of een administratieve kwestie. Uiteindelijk gaat het er om dat de regelingen, die er zijn bij de doelgroep(en) terecht komen, want u weet heel goed dat bij een flink percentage dat niet gebeurt. Maar dat is wel uw probleem en niet het probleem van die mensen die er allemaal niets van snappen en verzuipen in het systeem.

 4. Victor, volgens mij mag je nu wethoudertje spelen in Ouder Amstel, hadden ze weinig inspraak in daar, iemand als jij moet toch beter weten of ga je nu meedoen met de spelletjes, hoe vaak wilden ze al van je af in Amstelveen?

 5. Zoals hierboven gezegd hou ik het graag inhoudelijk. Denigrerende woorden als ‘wethoudertje’ zijn respectloos en maken deelname aan dit blog (weer) moeizaam. En, ook inhoudelijk, tav laatste zin, ik ben 13 jaar raadslid geweest voor mijn partij. Daar mag iedereen wat van vinden, maar ik ben zeker een volhouder.

  • Nu gaat u weer in op het persoonlijke en weer niet op het inhoudelijke, die in het verleden ook door (vroegere) coalitiegenoten ( ook in uw tijd) zijn ingebracht. Ik denk aan voormalig OCA, CU, en PvdA en zeker door de oppositie. Ik denk dan aan wonen in de soc sector ( voor ouderen en starters) ,minima, en op het gebied van onderwijs D66.
   Trouwens de oppositie heeft ook genoeg ingebracht op deze punten, maar uw partij verkoos dat voor 90% te negeren en nu gaat u plotseling een soort raadpleging van de bevolking organiseren? Wat moet ik dan denken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.