De fracties van ‘onderwijspartij’ D66 en het lokale Goed voor Amstelveen, beiden behorend tot de coalitie, maken zich – zoals menige Amstelveners – zorgen over het leerlingenvervoer. Zij vragen schriftelijk om een oplossing van het probleem dat auto’s veelal niet op tijd en soms helemaal niet komen.

Overigens kennen zij vermoedelijk de antwoorden al, omdat de kwestie natuurlijk onderwerp van gesprek was tijdens het geregeld gehouden coalitieoverleg.

Beperking

Zelf verwachten de fracties dat inclusiever onderwijs in Amstelveen de oplossing is. Daardoor kunnen volgens hen meer leerlingen dichtbij huis naar school. Als kinderen/jongeren wegens een beperking niet zelfstandig naar school kunnen of wanneer zij naar een speciale school gaan die verder uit de buurt ligt, kunnen zij in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer. De gemeente heeft de taak om dit leerlingenvervoer beschikbaar te stellen en moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van dit vervoer goed is. Het leerlingenvervoer voor de gemeente Amstelveen wordt sinds 2021 uitgevoerd door vervoersbedrijf Munckhof. Deze vervoerder is verantwoordelijk voor de ritten, de planning en registratie van ritten, de klachtafhandeling en de informatievoorziening aan ouders/verzorgers van leerlingen en de gemeente Amstelveen.

Kwaliteit

Ook bij D66 en Goed voor Amstelveen komen blijkbaar de klachten binnen die alom in het nieuws zijn. Ouders en scholen klagen over een niet goed functionerend vervoerssysteem. Vandaar de vragen aan B&W. “Wij hebben de indruk dat de situatie steeds meer verslechtert”, zegt fractievoorzitter Jacqueline Höcker van GVA. Volgen haar missen kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking steeds meer schooluren en worden zij in hun ontwikkeling belemmerd. “Soms zitten leerlingen drie kwartier tot anderhalf uur in een busje omdat de vervoerder in een lus rijdt.” De vraag is ook volgens haar of het vervoer wel op tijd komt.

Inclusiever

Raadslid Saloua Chaara haalt in door D66 geliefkoosde onderwerp inclusie weer van stal. “Laat duidelijk zijn dat niet optimaal functionerend leerlingenvervoer echt impact kan hebben op de ontwikkeling van leerlingen en hun recht op onderwijs”, zegt zij. “Daarom moeten de problemen wat ons betreft snel worden opgelost. Wij willen dat het college van burgemeester en wethouders hierbij niet alleen kijkt naar het vervoersprobleem op zich, maar dat het óók kijkt naar meer mogelijkheden voor beter passend onderwijs in Amstelveen. Als je het onderwijsaanbod in onze stad zo kunt organiseren dat meer leerlingen dichtbij huis naar school kunnen, dan hoeven minder leerlingen gebruik te maken van het leerlingenvervoer om naar school te gaan.”

1 REACTIE

  1. Inclusief onderwijs. (Zucht) Waarschijnlijk weer een prachtige term voor; Hoe kan het nog goedkoper. Ik raad deze 2 dames eens aan om een volle week mee te draaien in een klas/groep. Dan zullen zij zien dat dit een onmogelijke zaak is, dat ten koste gaat van iedereen die er bij is betrokken. Dit geldt voor de doelgroep, de leerkracht, maar ook voor de rest van de “normale” kinderen.
    Bij dat schoolvervoer is men nooit uitgegaan van de kwaliteit, maar altijd van het financiële plaatje. Maw alle waar naar zijn geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.