Op vrijdag start 27 januari het jubileumjaar van de Cobra-beweging in het Cobra Museum met een drieluik van Deense moderne kunst. Drie tentoonstellingen brengen meer dan 200 werken uit Denemarken bij elkaar in de museumzalen.

De tentoonstelling ‘Wij kussen de aarde’ toont de grote invloed van de Deense Cobra-leden op de veelal jongere Nederlandse en Belgische leden van de beweging.

Koppel

Speciale aandacht is er voor het oeuvre van het interraciale kunstenaarskoppel Mancoba & Ferlov. Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken, zij het aan de zijlijn. Het drieluik wordt afgesloten met het uitzonderlijke oeuvre van de Deense Ovartaci, voor het eerst zo uitgebreid in Nederland te zien. Ovartaci werd door de Deense Cobra-leden bewonderd.

 Cobra 75

Het is 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Het Cobra Museum viert dit jubileumjaar met een daaraan gewijd tentoonstellingsprogramma, met veel internationale bruiklenen. Cobra was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. De beweging werd officieel opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam Cobra is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. Jorn uit Denemarken, Dotremont en Noiret uit België, Appel, Corneille en Constant uit Nederland. Later sloten er meer kunstenaars aan en samen gooiden ze het roer helemaal om. Meer info: cobra-museum.nl of bel naar 020-5475050.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.