Terwijl zijn inmiddels overleden partijgenoot Harry van den Bergh in de gemeenteraad grote moeite had met het gebrek aan democratische legitimiteit van allerlei regionale gremia, blijft in Brussel Frans Timmermans elke vorm die daarop lijkt afwijzen. Maar de Amstelveense politiek, die toch pretendeert via allerlei regionale samenwerkingsverbanden ook een mening te hebben over wat buiten haar grondgebied ligt, heeft bijvoorbeeld nog nooit geprotesteerd tegen de grootste biomassacentrale die Vattenvall in achtertuin Diemen van plan is op te zetten.

Die is onzinnig. Biomassa zorgt voor ontbossing en stoot meer CO2 uit dan alle fossiele energiebronnen. Maar de gek in Brussel heeft het gewoon tot groene energie verklaard en wordt geenszins tegengesproken door Amstelveense politici. Zo lust ik er nog wel eens. Het is zwart gewoon wit verklaren of criminaliteit voor een vorm liefdadigheid houden.

Dictatuur

Of de Amstelveense politiek heeft regionaal niets in te brengen óf men is het breed eens met de leugen, wat natuurlijk de gemiddelde burger – volkomen teleurgesteld in de politiek – allang geloofde. We hebben nu eenmaal een coalitie waarin D66 officieel de tweede viool speelt, maar in feite concertmeester is. Naar landelijk voorbeeld gijzelt die partij ons wel. De D, ooit bedoelt ‘democratie’, staat tegenwoordig voornamelijk voor ‘dictatuur’. Met die dictatuur is de plaatselijke afdeling het óf geenszins eens óf het wordt tot in den treure gevolgd. Problemen van een landelijke politieke partij zijn nu eenmaal dat de omvang van de plaatselijke fractie in de gemeenteraad in wezen in Den Haag wordt bepaald en men zich lokaal niet al te zeer tegen wat nationaal door de partij wordt voorgeschreven, kan verzetten. Zeker niet publiekelijk. Ook dat pleit voor lokale partijen, waarvan men er nu één, de jongste (zonder dat die een wethouder levert), uit nood tot de coalitie toeliet. Puur om een de meerderheid in de raad te halen, wegens verlies van twee zetels door de VVD.

Tegen

D66 wil zo snel mogelijk naar een Verenigde Staten van Europa en is bereid daarvoor ondemocratische besluiten te nemen. Zij moest daarvoor wel de kroonjuwelen uit de begintijd van de partij van zich afschudden, zoals het referendum (want dan zou het ‘volk’ maar meepraten), de gekozen burgemeester en het districtenstelsel. Democratie is voor de Democraten kennelijk slechts een hindernis. Of dat plaatselijk ook overwegend zo is, waar het wel op lijkt, kan ik niet goed beoordelen. Wel valt mij op dat er uit Amstelveen geen protest wordt gehoord tegen de landelijke koers van de partij. En of dat nu regionaal of Europees is: D66 lijkt geneigd te kiezen voor de ondemocratische gremia. Het Europarlement is dat een kosten verslindende huilbui. Bijna wilde ik lachertje schrijven, maar weet wanneer het tijd is voor het lachen om niet te huilen. Nog recent nam Brussel een volledig ondemocratisch besluit. De tegenwoordig in de war zijnde Frans Timmermans besloot de lasten op energie te verhogen.

Liberaal

Ooit kwam D66 voort uit de VVD. De partij zou een meer sociaal gezicht van het liberalisme laten zien. Inmiddels is zij rechtser van de VVD, zeker in Amstelveen. Al wordt dat mij in alle toonaarden tegen gesproken. De vraag is of de VVD altijd met die koers meegaat. Het lijkt er veel op dat plaatselijk de landelijke elite wordt gevolgd, waar Sigrid Kaag natuurlijk alle andere partners in de coalitie gijzelt. Zou wethouder Floor Gordon iets van haar weg hebben? Ik ben er niet zeker van, omdat zij noch dat openlijk beweert, noch haar publiekelijk tegenspreekt. Ach, heel de gemeenteraad zal het worst zijn wat er in Europa, de regio – bijvoorbeeld Diemen – of landelijk gebeurt. Gespierde taal valt alleen in verkiezingstijd te verwachten. Een paar weken dus.

2 REACTIES

 1. @Johan Bos, het valt u op dat er uit Amstelveen geen protest wordt gehoord tegen de landelijke koers van D66.

  Wie (behalve u) zou dat protest moeten laten. En hoe en waar? Daarvoor is immers een openbaar forum voor publieke meningsuiting en debat nodig. Dat zou op een open en eerlijke wijze moeten worden beheerd en gemodereerd door een onafhankelijke instantie op grond van de wet en deugdelijke gebruiksvoorwaarden.

  Kom daar maar eens om in Amstelveen.

 2. Kostenverslindende EU? Naar mijn beste weten gaat daar niet meer dan 1 1/2% van ons BNP naar toe ( en ja dat is voor een landje als Nederland hoog, het BNP van de Oekraïne bijvoorbeeld vormt maar 1/5 van het onze en het is een land zo groot als Frankrijk) en we krijgen daarvan ook weer een stukje terug.
  Districtenstelsel& gekozen burgemeester? Waardeloos! Dan kan 49,9% van de bevolking niet eens gehoord worden. Kijk wat we nu hebben is ook verre van ideaal zoals het reilen en zeilen van een regioraad ,het verdelen van burgemeestersposten en commissarissen van de koning, maar dat heeft toch meer te maken met een afspiegeling van het politieke landschap. Dat lijkt mij toch wat democratischer.
  De heer Bos heeft er blijkbaar bezwaar tegen dat D66 geen protest laat horen tegen de landelijke koers van deze partij.
  Dit lijkt mij echter een bezwaar van nagenoeg alle landelijke politieke partijen. Daaruit kun je , denk ik ook de opkomst van de lokale partijen verklaren, want wat heeft nou een PvdA, VVD, D66, SP, GL enz. standpunt nou te maken met de aanleg van verkeersrotondes e.d. 85% van wat een gemeenteraad besluit heeft meer met bestuur te maken dan met politiek. Wat dat betreft kun je lokaal beter een middenblok, een rechts en links blok hebben. Blijft er ook meer ruimte over voor open debat, wat tegenwoordig bijna geheel achter gesloten deuren plaats vindt en waar de gewone burger alleen de uitkomsten met een hamerstuk mag vernemen, waarin de mening van de “burger” uiteraard wordt meegenomen, als het zo uitkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.