Eigenlijk was hij de grondlegger van Stadsdorp Elsrijk, de wijk die ook het daarin gelegen Openluchttheater, nadat het jarenlang gesloten was geweest, nieuw leven in blies. Bij dingen stond burgemeester Tjapko Poppens stil, toen hij Hans Steenvoorden huldigde. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van Elsrijk in Huize Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan, onderdeel van het gebouw van het Apostolisch Genootschap, waarmee het Stadsdorp een goed contact heeft.

Socioloog Hans Steenvoorden kreeg in Elsrijk voor elkaar, wat de politiek doorgaans niet lukt. Hij noemde de wijk een Stadsdorp en de activiteiten daarvan, alsmede het wijkgevoel, sprankelden op een manier die het hele leger van gemeentelijke professionelen voorbijliep.

Advies

Van Steenvoorden wilde als socioloog het welzijnswerk in zijn wijk, na zijn pensioen, opkrikken. Met buurtbewoners. Wijkplatforms waren wel aardig, was zijn redenering, maar die adviseren alleen aan de gemeente. En zij laat er dan een blik professionals op los. Dat kan allemaal goedkoper, vond hij. En de mensen in de wijk weten wat er nodig is. Hij daagde de gemeente uit het welzijnswerk maar door het de wijk over te laten nemen. De rollen werden in feuite omgedraaid: Niet meer de gemeente besloot, maar de wijk, die wist wat er nodig was. Niet alleen reageren op wat de gemeente heeft bedacht, maar zelf aanpakken wat nodig is, stelde hij voor.

Enthousiasmeren

Dat ontging ook B&W niet, die trouwens ook met de initiatieven in bijvoorbeeld Randwijck kreeg te maken. Maar wat Hans Steenvoorden vooral voor elkaar kreeg dat anderen zijn enthousiasme deelden. Er ontstond een enthousiast bestuur. Afgezien van de werkgroepen die voor allerlei specialismen ontstonden.

Genoeg

Steenvoorden vindt net na tien jaar blijkbaar genoeg geweest. Hij gaat nu werkelijk van zijn pensioen genieten. In 2013 nam hij het besluit iets van de wijk Elsrijk te maken, op de nieuwjaarsreceptie werd officieel afscheid van hem genomen als bestuurslid van het Stadsdorp. Daar kon de burgemeester niet omheen. Die bood hem voor al zijn verdiensten voor de stad (hij was destijds ook voorzitter van o.a. de PvdA Amstelveen). Een oorkonde was daarvan het bewijs….

 

Foto’s: Victor Frequin

Op de onderste foto neemt de voorzitter van Stadsdorp Elsrijk, Seerp de Blauw, afscheid van medebestuurslid Annemarie Wijnbergen. Zij blijft wel leiding geven aan de werkgroep Openluchttheater Elsrijk

6 REACTIES

 1. Die Hans Steenvoorden. Actief PvdA’er (op de kieslijst nog bij laatste verkiezingen weliswaar op lage plek maar toch), 10 jaar lang voorzitter van 1995 tot 2005, van 2017 tot begin 2021 bestuurslid van RTV Amstelveen, bestuurslid van openluchttheater Elsrijk en dus bestuurslid Stadsdorp Elsrijk. Vermenging van petten is hem niet vreemd. Onderdeel van de ons-kent-ons wereld. En maar trots zijn op de man die ons-kent-ons heel normaal vindt, maar niet snapt wat een scheiding der machten betekent.

  • De hr Steenvoorden heeft zonder meer veel voor zijn wijk betekend. Dat hij daarbij gebruik heeft gemaakt van zijn netwerk is ook logisch. Maar nu wil juist dat in Elsrijk veel mensen wonen, die toen zij nog werkten veel mensen kenden op hoge maatschappelijke hoge plaatsen en ook verstand van zaken hadden.
   In wijken zoals KKP en Groenelaan vind je die verhoudingsgewijs veel minder. Vandaar dat die wijken ook minder voor elkaar krijgen. Dat is gewoon jammer.

 2. Mooi afscheid van Hans, mooie woorden van de burgemeester. Op de onderste foto neemt voorzitter Stadsdorp Elsrijk Seerp de Blauw afscheid van Annemarie Wijnbergen als mede bestuurslid. Zij blijft wel leiding geven aan de werkgroep Openluchttheater Elsrijk

 3. Op foto’s van huldigingen staat de Amstelveense burgemeester Poppens er altijd het meest prominent op.

  Het is steeds duidelijk dat het de fotograaf om de burgemeester gaat en niet om de gehuldigde functionaris, jubilaris of gouden echtpaar.

  Ook in dit opzicht lijkt Amstelveen wel een beetje op China waar Mao en Xi steeds het grootst op de officiële foto’s staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.