De afdeling Amstelveen van de PvdA zoekt een nieuwe voorzitter nu Ad Verkleij zich als zodanig terugtrekt. Dat meldde bestuurslid Dick Loos dinsdag (6 december), die hem verving, omdat Verkleij ook voorzitter van het kerkbestuur van de rooms katholieke parochie Amstelland is en daar een vergadering moest leiden. Overigens denkt men in de Amstelveense PvdA-gelederen, zo bleek tijdens de ledenvergadering in Villa Randwijck, nogal verschillend over een fusie met GroenLinks. “Samen werken, maar niet één fractie”, werd er gezegd.

Wethouder Marijn van Ballegooijen, die de loodzware portefeuille op het gebied van het gehele sociale domein beheert, liet een panel over hun ervaringen met de sociale dienst van de gemeente over hun ervaringen vertellen. “Dan praat je eens mét en niet over degenen die het aangaat”, zei hij later.

Minima

De minima hadden ten dele niet zulke goede ervaringen met bijvoorbeeld het afgeven van de Amstelveenpas, de schuldhulpverlening en de bijstand. Zij misten inlevingsgevoel en erkenning bij ambtenaren, hoewel er sommigen zijn die dat wel hebben.

Noodfonds

Op dit moment hebben minima in Amstelveen het extra zwaar door de inflatie en de hoge energiekosten, gaf Van Ballegooijen toe. Er is wel een noodfonds van 2,5 miljoen euro door de gemeenteraad gevormd, maar wie daar precies aanspraak op kunnen maken is eigenlijk nog niet bekend. Een vraag waarmee de wethouder worstelt, is ook hoe men de minima bereikt met alle voor hen bestemde regelingen. Volgens landelijke cijfers zouden 4500 Amstelveners een lager inkomen hebben dan 130% van het sociaal minimum en toch zijn er maar 1200 mensen met een bijstandsuitkering en vierhonderd zitten in de schuldhulpverlening.

Geld lenen

Een van de panelleden vertelde tweemaal daarvan gebruik te hebben gemaakt, toen het echt met hem niet meer ging. Dat duurde overigens enige tijd, hij was nog jong en dacht eerst er zelf wel uit te komen. “Je gaat geld lenen en komt daardoor nog dieper in de schulden”, zei hij. De stap naar criminaliteit was voor iemand die geen geld heeft om eten te kopen niet ver. Ach, hij had wel bij de gemeente kunnen aankloppen, maar dat is volgens hem ingewikkeld. “De mensen van Balans, de schuldhulpverlening hier in Amstelveen, waren niet aardig tegen mij,” zei hij. Een beetje komt het er op neer dat als je in armoede leeft, het wel een warboel in de hoofd zal zijn. Het komt erop neer dat minima, met elk hun eigen geschiedenis, ontzettend behoefte hebben aan erkenning. De PvdA bleek een raadslid te hebben, Rosalie Bouwman, die zich daarmee bezighoudt. Zij trad min of meer op aan voorzitter van het panel gedupeerden. Gezondheidsproblemen zijn soms de oorzaak, soms het gevolg van de financiële situatie waarin men terecht is gekomen.

Niet zielig

“Ik ben niet zielig”, vond een van de panelleden, die tegenwoordig net het hoofd boven water houdt. Ondanks kritiek op de wijze waarop ambtenaren soms met hem omsprongen, leek hij ervan overtuigd dat bestuurlijk wel inzet wordt geleverd. “Ik ben niet goed geholpen”, zei Grietje Bouw, een inmiddels aan de weg timmerende minima. Zij vertelde dat zij voor een schuld van € 22.000 inmiddels € 70.000 heeft betaald. Bij de schuldhulpverlening werd een termijn van drie toch twaalf jaar als gevolg van de bureaucratie. Een Amstelveenpas bleek een panellid niet te krijgen, omdat hij daarvoor inmiddels vijf euro per maand teveel inkomen heeft, dankzij een nabestaande pensioen van zijn overleden vrouw. Hun onwetendheid is een oorzaak dat veel minima niet op tijd door de gemeente worden geholpen, bleek ook. “De gemeente is onduidelijk en waar je recht op hebt weten ze zelf ook niet,” zei Bouw.

Komt binnen

“Dit komt wel bij mij binnen”, zei Marijn van Ballegooijen, alle verhalen gehoord hebbende. Aan de andere kant was het ook weer niet geheel nieuw voor hem. “Ik hoorde over de gemeente veel goeds en slechts. Wij hebben Amstelveen nieuwe medewerkers, die misschien zelf nog niet veel hebben meegemaakt. Maar het wordt steeds beter. Als ze bij schuldhulpverlening zeggen: ‘Dat is je eigen schuld’ is dat natuurlijk helemaal verkeerd.” Van B&W uit gaat men het armoedebeleid aanpassen, zei hij verder. En daarbij is een speciale doelgroep de ouderen, die veelal minder (digitaal) weten, en de net onder modaal verkerende lage middenklasse.

Bouwen

De PvdA-fractie in de gemeenteraad vindt Marijn van Ballegooijen doorgaans stevig aan zijn zijde. “De discussie die ik in de toekomst ga voeren, is wat voor een stad wij hier willen zijn”, zei fractievoorzitter Esther Veenboer. Raadslid Arnout van den Bosch betoogde – die ooit over een ‘kneiterlinks’ bestuur van de stad, samen met GroenLinks, sprak – had de indruk dat de PvdA een ander stukje van de samenleving dient dan de sterk op de ondernemers gerichte VVD. Intussen had hij wel oog voor het conflict: “Als wij te weinig bouwen, worden mensen kwaad, maar anderen weerhouden dat weer omdat het groen kost.”

1 REACTIE

  1. Waarom trekken die 3 linkse smurfen niet samen op als 1 grote lokale smurf Dan vorm je tenminste een blok tegenover VVD&D66 . Nu zijn het vechtpartijtjes op mm2. Te grote ego’s? Groter dan die van hun achterban! Samen bereik je tenminste wat. Afzonderlijk veel minder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.