Doordat een particuliere eigenaar in Groenelaan zijn woning beschikbaar stelde voor zogeheten ‘economisch daklozen’, doorgaans gescheiden inwoners, hebben twee van hen nu tijdelijk onderdak gevonden. De gemeente zegt daarmee blij te zijn. “Hartverwarmend en belangrijk”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

De eigenaar maakt zelf geen gebruik van de woning en verhuurt de kamers. De tijdelijke bewoners betalen naar draagkracht een deel van de vaste lasten en de gemeente betaalt de rest, plus de begeleiding die zij krijgen.

 Knel

De eigenaar maakt volgens de gemeente geen winst, maar draagt volgens Van Ballegooijen bij aan het oplossen van een in zijn ogen groot maatschappelijk probleem. “Ik hoop dat meer eigenaren dat doen en zo echt het verschil maken voor mensen die in de knel zitten.” Economisch daklozen zijn inwoners die tijdelijk zonder woning zitten wegens bijvoorbeeld een scheiding, of omdat ze geen werk meer hebben. Er is geen sprake van verslaving of psychische problematiek. Ze kunnen niet bij vrienden of familie terecht en staan op straat. “Tijdelijk een dak boven je hoofd en begeleiding om je leven weer op de rit te krijgen, kan zo veel verdere ellende voorkomen”, zegt Van Ballegooijen.

Regenbooggroep

Om economisch daklozen te helpen trekt de gemeente in de regio Amstelland op met De Regenbooggroep. Tot 1 augustus van die organisatie in de regio 202 inwoners begeleiding gehad en is voor 105 personen tijdelijke huisvesting geregeld. Er zijn verschillende plekken waar economisch daklozen worden opgevangen. Bijvoorbeeld aan de Bovenkerkerweg en Graaf Janlaan, alsmede in hotels in Amstelveen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Oostzaan.

Onder de Pannen

In samenwerking met De Regenbooggroep bestaat ook het project ‘Onder de Pannen’, in Amstelveen en Uithoorn. Inwoners die een kamer over hebben, kunnen zich aanmelden als verhuurder, zonder gekort te worden op eventuele uitkeringen of toeslagen. Ook is er een zogenoemde Parentshouse, waar drie gescheiden ouders samen wonen en hun kinderen kunnen ontvangen. 

Melden

Van Ballegooijen roept Amstelveners op zich te melden als ze een kamer over hebben voor Onder de Pannen. En men kan ook een woning (of ander pand) beschikbaar stellen om mensen uit de brand te helpen. Geïnteresseerden kunnen zich voor vragen melden bij amstelland@deregenboog.org  Een overzicht van de mogelijkheden voor inwoners die economisch dakloos zijn, of dreigen te raken, is te vinden op www.amstelveen.nl/economischdakloos

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.