Met de tegenstem van de CDA-fractie ging de gemeenteraad op voorstel van GroenLinks er woensdag me akkoord dat inwoners volgend jaar geen reclamedrukwerk meer in de bus krijgen. B&W komen uiterlijk in het derde kwartaal met een voorstel daartoe.

De motie werd ingediend door raadslid Ilika Polderman, met steun van Burgerbelangen Amstelveen (BBA), ChristenUnie en PvdA. Zie foto.

Minima

Fratievoorzitter Arjen Siegmann had zijn twijfels en stemde dus tegen. Hij vroeg zich af of, vooral minima, die folders niet gebruiken om te vergelijken waar producten goedkoper zijn. Maar dat moeten zij een ‘Ja-Ja’ sticker op hun bus plakken, vond Mchel Becker van Actief voor Amstelveen. Die sticker kwam ook in de motie terug en verder maakten Polderman en anderen vooral promotie voor de digitale communicatie van ondernemers.

26 kilo

“De gemeente Amstelveen moet ervoor gaan zorgen dat Amstelveners geen reclamefolders meer in hun brievenbus krijgen, behalve als ze een JA| JA-sticker op hun brievenbus plakken”, melden burgerraadsleden Dianne Hoefakker van de ChristenUnie en Simon Lutz van GroenLinks. In de motie stond onder meer dat een Nederlands huishouden 26 kilo aan ongeadresseerd drukwerk krijgt dat vaak ongelezen in de vuilnisbal verdwijnt. Dat kost heel wat bomen, zei Polderman ter toelichting van de motie. Overigens is haar partij geneigd de voor totale ontbossing zorgende biomassacentrales, waarvan de grootste (van honderden) in achtertuin Diemen is gepland toe te juichen.

Afval

GroenLinks strijdt al jarenlang voor vermindering van ongeadresseerd drukwerk. De fractie vond ook wethouder Floor Gordon (D66) van Duurzaamheid aan haar zijde. Het papierafval-berg wordt iets kleiner, zei ze en er is nog geen landelijke wetgeving tegen dat papier, wel enkele rechtszaken. B&W gaan in lijn met de motie aan de slag, beloofde Gordon. Becker vond een lichtpunt in de motie dat met ondernemers wordt gepraat. Verder zegt de motie zat onder meer het links geregeerde Amsterdam een zogenaamd opt-in-systeem heeft, waarbij huishoudens zonder enige sticker geen en ongeadresseerd drukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen krijgen en waarbij een ‘Ja Ja’-sticker dient om alles en een ‘Nee Nee’-sticker om niets (ook geen huis-aan-huisbladen) te ontvangen.

320 ton

Burgerraadslid Lutz van GroenLinks komt met cijfers. Volgens hem heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) berekend dat in Amstelveen 320 ton reclamedrukwerk ongelezen verdwijnt. “Er zijn gemiddeld 24 bomen nodig om een ton papier te produceren. Met deze maatregel kunnen wij dus voor zorgen dat 7680 bomen per jaar minder gekapt worden.” Hij vindt het besluit van de gemeenteraad niet betuttelend. “Wie al die folders wél wil krijgen, kan ze ontvangen via een JA| JA-sticker. Maar iedereen die ze ongelezen in de grijs-blauwe Kliko kiepert (en het plasticje in de grijze), hoeft nu niets te doen om een afvalprobleem op te lossen.”

Verkiezingsmateriaal

Belang van Nederland (BVNL)-raadslid Yaron van Koningen vroeg of het verkiezingsmateriaal ook onder de door GroenLinks gewenste regeling valt. Maar voor het antwoord op die vraag moet hij wachten op het voorstel van B&W. In elk geval komen de verkiezingen voor Provinciale Staten (die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen) in elk geval vóór dat voorstel en de andere verkiezingen erna.

5 REACTIES

 1. Het Amsterdamse model is al tenminste minder verspilling en van mij mag ook het Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveenz erbij want dat zijn toch enkel advertentieblaadjes.
  En B&W Amstelveen doe ook eens wat uitspraken over die biogascentrale net over de gemeentegrens of zijn jullie daar te sch..terig voor!

  • Het college van B&W geeft aan dat informatie voorzieningen o.a. inzake het minimabeleid, goed vertegenwoordigd is in het Amstelveens nieuwsblad. Als die ook onder de Ja-Ja sticker gaan vallen, dan zullen er nog minder inwoners bekend zijn met de regelingen. Ik ben het wel met je eens dat het een groot gedeelte advertenties zijn, ook voor het college van B&W, maar zolang er geen goed alternatief is, lijkt het ons niet verstandig om dit medium onder de Ja-Ja sticker te laten vallen.

   • @ Gonnie vannRietschoten
    Ok, daar heeft u misschien een punt.
    Maar vindt u niet dat ambtenaren die contact hebben met deze groep zich pro-actief dienen op te stellen omtrent al deze regelingen? En daar versta ik niet onder het meegeven van een foldertje of het verwijzen naar een website, want juist bij deze groep zitten veel laaggeletterden en niet nederlandstaligen.
    Misschien in het gemeentehuis een speciale ruimte inrichten waar iemand zit die deze groepen zeer goed kent en ze daadwerkelijk helpt met het invullen van de vaak voor hun ingewikkelde formulieren.
    Bedankt voor het sportieve reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.