In samenwerking met de Stichting Kanker in Beeld in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in het Stadshart 22 oktober tot 8 januari de expositie ‘Verwoorden-Verklanken-Verbeelden-Verwerken’ te zien. Doe bestaat uit werken van (ex-) kankerpatiënten en hun naasten.

De expositie is gratis toegankelijk voor alle museumbezoekers.

Beelden voor je leven

Bij deze expositie worden werken getoond van mensen die geconfronteerd zijn met kanker. Ze zijn gemaakt in de Beelden voor je Leven-ateliers van Stichting Kanker in Beeld. De ziekte heeft niet alleen een grote impact op het lichaam maar ook op de geest. De diagnose kanker zet voor de patiënt en diens naasten de wereld op zijn kop. Gevoelens van woede, verdriet, angst en hoop wisselen elkaar in snel tempo af. In een Beelden voor je Leven atelier ervaren mensen dat zij niet alleen met woorden hun gevoelens en gedachten kunnen verbeelden, maar ook door creatief bezig te zijn. Het gaat niet om ‘kunst maken’, maat om uitdrukking geven aan wat er van binnen speelt, precies zoals iemand het op dat moment voelt.

Samenwerking

Stichting Kanker in Beeld ontwikkelt, faciliteert en financiert creatieve en beeldende initiatieven waarbij de verwerking van kanker centraal staat. Dit jaar viert de organisatie haar 25-jarig jubileum. De band tussen Stichting Kanker in Beeld en Amstelveen gaat al een flinke tijd terug: Ooit werd hier het eerste ‘Beelden voor je Leven’-atelier opgericht. Vandaag de dag vinden het Cobra Museum en Kanker in Beeld elkaar in de overtuiging dat de kracht van kunst een belangrijke bijdrage kan leveren aan herstel en verwerking van ziekte, maar ook aan onze gezondheid in brede zin.

welbevinden

Zowel het zelf creëren van bijvoorbeeld een schilderij of beeld, als een bezoek aan een museum, bevordert ons welbevinden en biedt de mogelijkheid tot inspiratie en reflectie, zegt het museum. Onlangs werd bekend dat het aantal kankerpatiënten in de komende tien jaar naar verwachting sterk toe zal nemen. Niet alleen de levens van de patiënten zelf, maar ook die van hun naasten, zullen hierdoor geraakt worden. Dit onderstreept voor het Cobra Museum des te meer het belang van deze expositie en het onder de aandacht brengen van dit thema, juist in Amstelveen, de plek waar het allemaal begon. Lees meer: www.cobra-museum.nl

 Op de foto: Werk van Ellen Berens over Kanker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.