Er is nu door inwoners het landschap Oeverlanden (langs de Poel) gekozen uit de expositie van fotografe van Saskia Boelsums in Museum JAN aan de Dorpsstraat. Dat kunstwerk wordt toegevoegd aan de gemeentelijke collectie.

Het is een van de landschapsfoto’s van Amstelveen die zij maakte als aanvulling op de tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie’ deze zomer in de musea cobra en JAN. Overigens waren werken van Boelsums allen te zien in het museum aan de Dorpsstraat.

Adviescommissie

Inwoners konden tot eind september via het online platform Denk me Amstelveen en in Museum JAN stemmen op hun favoriete kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen (ABK) had hiervoor een selectie gemaakt van drie kunstwerken die het beste bij de gemeentelijke kunstcollectie passen. Het ging om foto’s van het Amsterdamse Bos, de Urbanuskerk en de Oeverlanden langs de Poel. De laatste kreeg de meeste stemmen.

Kunstcollectie

De strijd ging lange tijd tussen twee kunstwerken de Oeverlanden en de St. Urbanuskerk, beiden karakteristiek voor Amstelveen, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Het is de Oeverlanden geworden, en dit kunstwerk gaan wij toevoegen aan onze kunstcollectie. Doordat de gemeenteraad geld heeft vrijgemaakt, werkt momenteel een team van onder meer kunsthistorici aan het behoud en beheer van die gemeentelijke collectie die lange tijd in depot lag. We bekijken de mogelijkheden onze kunstschatten vaker tentoon te stellen aan het publiek. Zeker nu de tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen’, die gratis te bezoeken was voor alle Amstelveners, een succes is gebleken.”

Verzameld voor Amstelveen

In de deelcollectie in Museum JAN, genaamd de Topografische Atlas, stond het Amstelveense landschap centraal. Gelijktijdig was een expositie van het werk van Saskia Boelsums (1960) te zien, een van oorsprong Amstelveense landschapsfotograaf. Speciaal voor deze expositie maakte zij een serie over Amstelveense landschappen die goed aansluit bij de collectie van de Topografische Atlas.

Kunstzomer

Naast de tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen’ die 22 september feestelijk gesloten in het Cobra Museum, konden Amstelveners in juli, augustus en september ook naar de tijdelijke kunstroute Biotoop door Bovenkerk en Westwijk. Daar kon men een route langs zes kunstwerken volgen en deelnemen aan verschillende activiteiten. De gemeente zegt terug te zien op succesvolle ‘kunstzomer’. “Daarmee lijkt een van onze doelen bereikt uit ons cultuurbeleid”, zegt wethouder Raat. Dat beleid wordt weergegeven door de slogan ‘De stad als Podium’, het op een laagdrempelige manier bereikbaar maken van kunst en cultuur voor alle Amstelveners. Raat: “We blijven hierop inzetten. Bijvoorbeeld door het plaatsen van kindvriendelijke kunstwerken in de wijken om kinderen al op jonge leeftijd met kunst in aanraking te laten komen. Maar ook door het subsidiëren van gratis toegankelijke evenementen zoals Amstelveen En Plein Air, waarbij kunstenaars deze zomer in de openbare ruimte kunst creëerden, en de Open Ateliers Amstelveen waarbij kunstenaars hun atelier openstellen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.