Het Keizer Karel College had vorige week vijftien leerlingen op bezoek van het Ulrich von Hutten Gymnasium in Berlijn Tempelhof-Schönenberg, de zusterstad van Amstelveen. Uiteraard zonder dat de media werden geïnformeerd en dus moeten doe het maar met een achteraf gestuurd persbericht doen, heeft men bedacht. “Voor de uitwisseling is een uitgebreid programma samengesteld dat draaide op diversiteit en inclusiviteit’, meldt dat.

Er werd onder meer gepraat over de Gouden Eeuw en het koloniale verleden van Nederland koloniale verleden, maar ook over de Gender & Sexuality Alliance op scholen. De wethouders Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon kwamen langs om het belang van dat onderwerp te onderstrepen. Wat zij gezegd hebben, meldt het persbericht geenszins en ook de gemeente stuurde geen uitnodiging.

 Workshops

Doel van het uitwisselingsprogramma was leerlingen uit verschillende landen met elkaar kennis te laten maken. Deelnemers leven en leren samen en doen me aan een gezamenlijk, interactief programma. “De nadruk in dit programma ligt op het leerproces en niet-formele leermethoden, zoals workshops, debatten en buitenactiviteiten”, meldt het KKC.

Op het programma stonden onder andere een workshop van de John Blankenstein Foundation over het thema ‘Sport en Inclusiviteit’. Ex-tophockeyer Pepijn Keppel kwam op bezoek om te vertellen over zelfacceptatie en zijn coming-out nadat hij de sportwereld verliet. Ook gingen de leerlingen zelf aan de slag op het hockeyveld, waar zij verschillende teambuildingactiviteiten deden.

Cultuur

De Duitse gasten kregen ook de gelegenheid de Nederlandse cultuur en het (koloniale) verleden te verkennen, zegt het KKC. Zij gingen op excursie naar het Tropenmuseum en The Black Archives, er werd gedebatteerd over Sinterklaas, Zwarte Piet en de Duitse ‘Nikolaus’ traditie en zij bezochten het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam. Bij het fotomuseum Foam volgden ze een workshop over straatfotografie en het thema ‘Diversiteit en Inclusiviteit’. Dit ter voorbereiding op het eindproduct van de uitwisseling: een fotoreportage gemaakt door de leerlingen.

Volgens docent Duits en medeorganisator van de uitwisseling Jurjen Wilschut is de week meer dan geslaagd. “Het is bijzonder te zien hoe goed de Duitse en Nederlandse leerlingen met elkaar overweg konden. Zij hebben in velerlei opzichten van elkaar geleerd en ook in het docentteam heerste een positieve sfeer. Ik ben erg blij, dat we deze uitwisseling opgezet hebben en zie er erg naar uit deze in de komende jaren te continueren en uit te bouwen”.

 In maart 2023 vertrekken 15 leerlingen van het Keizer Karel College richting Duitsland. Beide scholen kijken bijzonder uit naar een langdurige samenwerking en hopen veel van elkaar te kunnen leren. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.