Het CDA in de gemeenteraad wil van B&W weten of er van volgend jaar af. onder nieuwe wetgeving, voldoende onafhankelijke (commerciële) ‘kwaliteitsborgers’ zijn om alle nieuwe bouwprojecten te toetsen, als die wettelijk nodig zijn.

Volgens de nieuwe Wet kwaliteitsborging, die per 1 januari wordt ingevoerd, is voor het bouwen van woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen geen vergunning meer nodig. Een bouwmelding volstaat dan.

 Overstappen?

De toets vooraf en het toezicht tijdens de bouw verschuift van de gemeente naar onafhankelijke private zogeheten kwaliteitsborgers. En zijn er daarvan voldoende beschikbaar? vraagt het CDA. De bedoeling van de wet is dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Dat moet leiden tot minder bouwfouten en gebreken, zoals constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Er zijn in bouwend Nederland zorgen of er wel voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn. Volgens CDA-burgerlid Bert Rouwenhorst is het nog maar de vraag of de huidige gemeentelijke plantoetsers en toezichthouders na 1 januari overstappen naar commerciële partijen en hun ambtelijke status aan de wilgen hangen.

Omvang

Voor hen verandert volgens Rouwenhorst de aard van het werk, maar niet de hoeveelheid. Hij verwacht dat gemeenten er alles aan zullen doen om bouwkundigen aan boord te houden. Een tekort aan kwaliteitsborgers kan naar zijn mening leiden tot een gedeeltelijke stilstand van de bouw. “Het kan betekenen dat kleine initiatieven de dupe worden”, zegt hij. En zijn fractie vraagt of er ook in Amstelveen een gebrek aan kwaliteitsborgers is te verwachten. ‘Is er een gerede mogelijkheid dat een tekort aan kwaliteitsborgers zal leiden tot vertraging van de bouwprojecten in Amstelveen?’ vraagt Rouwenhorst aan B&W. “En zal de invoering van de Wet kwaliteitsborging leiden tot een afname van het aantal plantoetsers binnen het gemeentelijk beleid?”

2 REACTIES

  1. Wij zijn bij Klaasje Zevenster echt voorgelogen over het nieuwe project. Het zou zogenaamd ‘goed binnen de omgeving passen’. De vijf appartementen op nog geen 100 bij 100 meter huizen vooral rijke import-Amstelveners die hier hun pensioen gaan vieren en verder niks voor de samenleving doen. Om 9:00 ’s ochtends gaan ze weg met hun auto, om 17:00 ’s avonds komen ze weer thuis.

    • Hoorde ik u klagen toen u daar in trok over het feit dat dit voor de mensen met een klein pensioentje niet te betalen was? En tja nu moet Adriaan niet zeuren nu hij wordt overklast door mensen die weer wat meer hebben dan hij . Of lag het soms aan de kleur van hun velletje?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.