De drie schooltuincomplexen die Amstelveen rijk is, hielden zaterdag een zogeheten Open Dag, waar volgens de gemeente vijfhonderd bezoekers heen kwamen.

Onder hen natuurlijk ook wethouder Floor Gordon van openbaar groen en duurzaamheid. Zij bezocht Amstelflora aan de Legmeerdijk en dankte daar alle vrijwilligers en schooltuinleiders. Die en de buurtbewoners zorgen er dat men kan ‘genieten van alles wat groeit en bloeit in zo’n tuin’, zei ze. Er zijn ook schooltuinen aan Langs de Akker (Bankrasfora) en in Middenhoven.

Amstelfora

Er stond, in elk geval bij Amstelflora, bezoekers een gevarieerd programma te wachten. Dat bestond onder meer uit brood roosteren, courgette pannenkoeken eten en een kijkje nemen bij de imker. Volgens Gordon is een open dag een gelegenheid voor ouders en de buurt om eens kennis te maken met wat de schooltuin allemaal doet. Op de drie complexen hebben zeshonderd basisschoolkinderen uit de groepen 5 en 6 een tuin.

Goed ook om te weten dat buurtbewoners altijd welkom zijn als de tuin open is om te genieten van deze unieke stukjes Amstelveen,” zei de wethouder. Kinderen kweken er zelf onder meer aardappelen, uien, sla en courgettes. Zo leren ze volgens de gemeente spelenderwijs meer over de natuur, voedsel en dieren. ‘Bijvoorbeeld dat lieveheersbeestjes nuttig zijn en dat hazen en houtduiven graag van de oogst snoepen. De kinderen zijn het grootste gedeelte van de les lekker buiten bezig. Tussendoor wordt er ook aandacht besteed aan verschillende bodemsoorten, insecten en ook het effect van klimaatverandering.’ Dat laatste is een voortdurend thema van Gordon en haar partij (D66). Voor de basisscholen is er een docentenhandleiding met uitleg over het programma van de schooltuinen, tips en handreikingen ‘om het schooltuinwerk te verbinden met rekenen en taal’.

Geschiedenis
De eerste schooltuin werd in 1958 door een groep vrijwilligers van de stichting School- en Kinderwerktuinen in gebruik genomen. “Een schooltuintje houden is leuk en leerzaam,” zei voorzitter Koek van die stichting in 1988 ter gelegenheid van het 30-jarige jubileum. Die oprichters waren leerkrachten, die een behoefte aan schooltuinen signaleerden. In samenwerking met de gemeente werd een complex gevonden aan de Jeanne d’Arclaan, de Bankrasflora. Later kwamen daar twee andere complexen bij. Op elk ervan staat en gebouwtje, waarin de kinderen les krijgen van een tuinman, bijgestaan door een vrijwilliger. Tips over tuinieren en ‘s zomers een bloemstukje maken. De kinderen komen tijdens schooltijd met heel de klas óf na schooltijd. Producten van de tuin mogen me naar huis.

Fotobijschrift: Wethouder Groen Floor Gordon bedankt schooltuinleider Youri Boerlage (links) en zijn vrijwilligers voor hun inzet voor schoolkinderen en de buurtbewoners.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.