Eigenlijk had zelfs de advocaat van statushoudster Negar Salehi Fashami er moeite me de gemeentelijke correspondentie te begrijpen. Hij zei dan ook tijdens de hoorzitting over haar bezwaarschift dat die brieven niet uitblinken in helderheid. Tot het einde van de hoorzitting van de Commissie voor de Bezwaarschriften bleef dinsdag voor de buitenstaander vrij ondoorzichtig wat wel en niet door de lokale overheid is toegekend en weer ingehouden.

De uit Iran gevluchte 31-jarige vrouw leeft van de bijstand en ook een uitkering wegens bijzondere bijstand. Maar terwijl zij pas in juni in haar woning kwam, werd ook de leegstand daarvan over mei in rekening gebracht.

Azc

Dat kwam volgens de gemeente omdat Negar al tijdens haar verblijf in een AZC door de COA de woning aangeboden kreeg, omdat de gemeente nu eenmaal wettelijk verplicht is een aantal statushouders op de nemen. In eerste instantie weigerde zij die woning, omdat zij er veel buitenlanders om zich heen zag en bang was tegen de lange arm van Iran op te lopen. Dat is volgens haar geen sprookje, want zij is ervan overtuigd dat inlichtingendiensten uit Iran, waar zij als christen en activist in de vrouwenbeweging een islamitische familie achter liet, haar op het oog hebben.

Richtlijn

Later aanvaarde zij de woning toch, min of meer onder druk. Zij tekende op 2 juni het contract, maar moest de huur betalen over de vorige maand, toen de flat leeg stond en zij niet eens een sleutel ervan had. Volgens een bijzondere richtlijn van de nationale politiek kan dat niet, volgens de advocaat, maar een ambtelijke woordvoerster van B&W, die overigens na een jaar pas via communicatie zich verzette tegen het noemen van haar naam, ging daar tegenin. Volgens haar verzette het gemeentelijke beleid ertegen. “Maar de nationale richtlijn gaat boven het gemeentelijke beleid”, zei de advocaat.

Het komt er op neer dat de bezwaarde een maand lang van iets meer dan € 100 moest leven, terwijl zij volgens de gemeentelijke papieren realiteit een eigen vermogen had. Het werd er allemaal niet duidelijker op, vond tenslotte ook de voorzitter van de Commissie van de Bezwaarschriften. Ook al schermde de vertegenwoordigster va B&W met tal van documenten. Er worden voorschotten verrekend die zij niet kreeg uitgekeerd, constateerde Negar. Maar dat gaat automatisch, zei de gemeentelijke woordvoerster. Mochten er na adviezen van de commissie aan B&W de bezwaarde toch niet haar zin krijgt, stapt zij waarschijnlijk naar de rechter.

Volgens de gemeentelijke afdeling communicatie loopt inmiddels de juridische procedure nog steeds.  Artikel werd eerder geplaatst op 5 oktober 2021, toen met vermelding van de naam van de ambtenaar.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.