Er moet een andere oplossing komen voor bewoners van de Kastelenenbuurt in Westwijk Zuid-West, die geacht worden 77% voor een niet goed werkende warmtepompinstallatie meer te gaan betalen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de ChristenUnie in de gemeenteraad althans.

Rond 2010 was de wijk een van de eerste in Nederland met toen opgeleverde woningen, die verwarmd en gekoeld werden door een pompinstallatie met voeding uit een centraal bronsysteem. Een ‘duurzame en aardgasvrije vorm van energievoorziening’ dus, meldt de CU.

 Contract 30 jaar

De warmtepompinstallatie wordt geëxploiteerd door het bedrijf Eteck Energie Bedrijven, dat een contract heeft van 30 jaar. Maar destijds is een levensduur van twintig jaar gegarandeerd, terwijl nu al tentallen pompen het begeven en de bewoners maandelijks aan Ereck betalen voor onderhoud aan leidingen een installatie. Die kosten zijn nu met 77% verhoogd, zegt de ChristenUnie, hoewel in de afgelopen jaren die kosten steeds zijn geïndexeerd. De verhoging heeft bij de bewoners veel onbeantwoorde vragen opgeroepen, zegt de CU. “Het lukt Eteck tot op heden niet de bewoners te overtuigen van de noodzaak van de verhoging. Naast de maandelijkse kosten voor Eteck en de verbruikskosten bij eigen energieleverancier worden zij volgens de partij in toenemende mate geconfronteerd met falende warmtepompen. “Elke woning heeft een dergelijke pomp, vaak in eigendom. Wanneer de pomp kapot is, kost vervanging rond de 15.000 euro.”

De ChristenUnie vraagt B&W ondersteuning door de gemeente van de getroffen bewoners en onderzoek te doen naar een andere eigendomsconstructie. Een uit de situatie in de Kastelenbuurt lessen te leren voor toekomstige gasvrije woonwijken.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.