Met de hoge energieprijzen zetten steeds meer mensen de stap om hun huis te verduurzamen. De kosten voor het verduurzamen of verbouwen zijn niet aftrekbaar, de financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél. Om iedereen die zijn huis wil verduurzamen te helpen, deelt de Belastingdienst vijf tips om rekening me te houden, zegt zij.

De kosten die men maakt voor het verduurzamen of verbouwen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte.

Hypotheek

Maar veel mensen vragen voor het verduurzamen of verbouwen van hun woning een wel aftrekbare hypotheek of lening aan. In het tweede kwartaal van 2022 werden 28.000 hypotheekaanvragen ingediend voor het verbouwen of verduurzamen van de eigen woning, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. De kosten die men maakt voor het lenen van geld voor het verduurzamen of verbouwen, zijn meestal aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Om je te helpen bepalen welke kosten aftrekbaar zijn, geeft de Belastingdienst tips.

  1. Controleer aftrekbare financiering

Sluit men een lening af voor het verduurzamen of verbouwen van de eigen woning, mag men de financieringskosten meestal aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mag men in één keer aftrekken.

Ook goed om te weten: als je het verbouwen of onderhouden van de woning betaalt met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en kun je niets aftrekken bij de belastingaangifte.

  1. Check of de rente over de lening aftrekbaar is

Het verduurzamen van een huis kan men ook financieren via een hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag men de hypotheekrente aftrekken. Een voorwaarde is dat ook deze extra lening binnen maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost én dat men jaarlijks een bepaald bedrag afbetaalt. Een andere voorwaarde is dat het bedrag alleen gebruikt wordt voor de eigen woning. Geen tweede huis of vakantiewoning dus.

Ook kan men de hypotheek oversluiten wanneer om het huis te verduurzamen of te verbouwen. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar.

  1. Check voor welke werkzaamheden en materialen je de rente over de lening mag aftrekken

Voor sommige energiebesparende zaken mag men de rente over de lening aftrekken, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. De kosten voor het verduurzamen zelf mag men niet aftrekken.

  1. Bewaar alle bonnen en rekeningen

Om de financieringskosten en rente te kunnen aftrekken, moet men kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor het verduurzamen van de woning. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen van de verbouwing.

  1. Zonnepanelen op het dak? Vraag de btw terug

Heeft men voor de eerste keer zonnepanelen aangeschaft en geplaatst, dan kan men btw terug krijgen via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De naam van de aanvrager staat op de factuur van de zonnepanelen
  • Die naam staat ook op het energiecontract én op de factuur van het energiebedrijf
  • Men vraagt de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terug

Op de website van de Belastingdienst staat meer informatie en het benodigde formulier om de btw over zonnepanelen terug te vragen.

 Bekijk ook subsidie voor het verduurzamen

Ook wanneer men geen lening afsluit bij het verduurzamen van het huis kan de overheid  misschien tegemoetkomen. Sinds 1 januari kan men onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als bij isoleren van een koophuis. Met deze investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan men een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen, zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, dubbelglas, HR-glas en triple glas. De subsidie geldt alleen bij 2 of meer maatregelen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Meer informatie staat op belastingdienst.nl/eigenwoning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.