Slimme oplossingen van bedrijven voor het elektriciteitsnet stromen volgens de provincie Noord-Holland nu binnen. Dat net is blijkbaar ‘vol’ er werd een subsidie voor slimme oplossingen voor de congestie gebonden. Tweemiljoen suggesties en aanvragen voor die subsidie kwamen er binnen.

Binnen tien dagen werd de subsidieregeling, die 1 augustus inging, al overschreven. De provincie had € 1,5 miljoen beschikbaar gesteld. Zij was onder meer bedoeld voor bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein.

Efficiënter

Maar ook voor bijvoorbeeld bedrijven die zonnestroom niet op het net kunnen zetten en deze direct zelf willen gebruiken of leveren aan de buren, voegt Noord-Holland daaraan toe. “Nu blijkt dat er veel belangstelling is voor de regeling, is duidelijk dat de subsidieregeling in een behoefte voorziet”, zegt de Provincie, die nu alle aanvragen gaat beoordelen. Er is voor tweemiljoen euro aan aanvragen binnengekomen. Wegens die overschrijding kunnen niet alle aanvragen worden gehonoreerd. “Er zijn verschillende slimme oplossingen mogelijk om efficiënter of op bepaalde momenten beperkter gebruik te maken van het elektriciteitsnet.” Met de subsidieregeling wil de provincie dergelijke slimme energieoplossingen stimuleren, omdat die vaak sneller te realiseren zijn dan uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk.

File op elektriciteitsnet

De subsidie Slimme Oplossingen Netcongestie (SON) is in het leven geroepen omdat het elektriciteitsnet op vele plekken in Noord-Holland ‘vol’ zit. Er is dan sprake van ‘netcongestie’, een soort als file op het net. Die wordt veroorzaakt doordat steeds meer huizen overschakelen op warmtepompen, bedrijven elektrificeren, het aantal elektrische auto’s groeit en er lokaal steeds meer duurzame energie door zonneparken en windparken wordt opgewekt. De provincie doet er samen met de netbeheerders en gemeenten alles aan om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland optimaal blijft functioneren, zegt zij. De provincie onderzoekt of een aangepaste regeling in 2023 en 2024 weer wordt opengesteld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.