M.H. (Harry) Kamphuis is maandag op 79-jarige leeftijd in zijn woning in Westwijk overleden. Hij was van 1997 tot zijn vervroegde pensioen in 2005 burgemeester van Amstelveen en lid van de VVD.

Kamphuis was al geruime tijd ziek. Zijn vrouw was een trouwe mantelzorger van hem.

Moeilijk

De in Ruinen (Drenthe) geboren Kamphuis maakte in Amstelveen een college me, waarin toenmalig wethouder Wike Lijs (VVD) een relatie kreeg met de gemeentesecretaris, die formeel de ambtelijke organisatie leidde, zodat de onder Lijs werkende gemeentelijke medewerkers vreesden met eventuele klachten over haar in elk geval niet naar hun hoogste baas konden. En omgekeerd. Harry Kamphuis heeft die verhoudingen binnen zijn bestuurdersteam altijd moeizaam gevonden, hoewel hij er behoedzaam me om ging en er publiekelijk niets over zei.

Rechten

Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging op 28-jarige leeftijd werken bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, een werkkring die hij vier jaar later inwisselde voor het Gewest Kennemerland, waarvan hij de eerste stafmedewerker werd. Dat hield hij een jaar lang vol. Hij ging werken bij de tot het Gewest  (dat op het ogenblik niet meer bestaat) behorende gemeente Haarlem, waar hij diverse managementfuncties bekleedde en in 1985 de opvolger van gemeentesecretaris J.N. Meysing werd. Tot zijn benoeming tot burgemeester van Bloemendaal in 1990. Daarna volgde in 1997 dus het burgemeesterschap van Amstelveen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.