In Amstelveen voelen zich 45.000 mensen (47%) zich wel eens eenzaam. Niet voortdurend en ook niet in dezelfde mate, maar de gemeente heeft er wel voor een paar uur per week projectbegeleider Roelie Hommes ingehuurd, die de Alliantie tegen Eenzaamheid coördineert. Daarbij zijn liefst vijftien organisaties aangesloten, waarvan vrijwilligers en professionals maandag bijeen waren op de eerste netwerkbijeenkomst. Daar was ook wethouder Marijn van Ballegooijen van het Sociaal Domein. Er komt een mini-symposium over het onderwerp op maandag 26 september.

Van Ballegooijen (op de foto uiterst rechts) bracht, hoewel de gangbare optie is dat ook jongeren lijden door eenzaamheid, toch maar een gesprek dat hij had met een ouder echtpaar in stelling. De vrouw daarvan voelde zich eenzaam omdat zij met haar partner niet meer kon praten wegens alzheimer.

Niet opgelost

Het betreffende gesprek wilde de patiënt steeds zijn richting op sturen, terwijl de vrouw niet eens meer met vriendinnen op bet sportveld kon zijn uit angst te vallen en dan niet meer voor haar man kon (mantel) zorgen. Ze waren beiden de tachtig gepasseerd.

Zulke gesprekken confronteren de wethouder met echte eenzaamheid, zei hij. “Het probleem is geenszins opgelost.” Volgens hem zijn behalve Alzheimer ook echtscheiding, overlijden en wonen in een vreemde omgeving, een gevolg van internationalisering, oorzaken. Ook studenten, vooral buitenlandse, vallen soms in een gat, wist hij. “Iedereen kan het overkomen.”

Natuurlijk zien bedrijven intussen eenzaamheid als een markt. Bij de alliantie, die in het vervolg Better Together Amstelveen heet, verzorgt via de gemeente een extern bureau trainingen voor die eenzaamheid wil bestrijden. De deelnemers aan de maandag gehouden sessie konden allemaal, na onderlinge discussie, vragen op briefjes schrijven voor de wethouder. Eenzaam voelen zich laag opgeleiden vooral. Uit cijfers, die volgens een presentatie voor 95% betrouwbaar zijn, blijkt dat 85 Plussers vaker eenzaam zijn dan de rest van de bevolking. Silvia van Overloop van het Zonnehuis Bovenkerk wist erover me te praten. Zij signaleerde dat het probleem bij die doelgroep ernstiger is dan bij anderen.

Vluchtelingen

En vlak de vluchtelingen niet uit, die in Amstelveen in een volkomen vreemde omgeving leven, de taal niet spreken en veelal er bij stonden toen hun partners en kinderen werden vermoord. Die waarschuwing kwam van ex-SP-raadslid en Marina Casadei, die voor haar pensionering in dienst was van Humanitas. Het organiseren van netwerkmeetings is maar één van de drie werkterreinen waarvoor de alliantie een speciale commissie heeft opgericht. Er zijn ook commissies voor ‘communicatie en bewustwording’ van eenzaamheid als probleem en deskundigheidsbevordering. “Wij willen kortere lijnen, en een warmere doorverwijzing”, zei Hommes. Wat met vijftien (en mogelijk meer) organisaties een nieuw probleem geeft.

“Een mooi thema, maar het probleem is nog niet opgelost”, zei wethouder Van Ballegooijen, die vorig jaar ook bij de oprichting van de alliantie was. Hij komt in zijn werk veel eenzaamheid tegen, zei hij. “Er is een hele horde aan problemen die eenzaamheid tot gevolg hebben.” Ook universiteiten en hogescholen hebben zich op de problematiek gestort. De netwerkbijeenkomst kwam tot de conclusie dat men van de opgedane kennis gebruik moet maken. Een ding is zeker: Met een buurtmaaltijd haal de eenzaamheid niet weg, wat ook tijdens zo’n diner kan men zich eenzaam voelen.

In Noord-Holland speelt het vooral in de zomervakanties en ouderen veelal thuis blijven, door de vakanties minder bezoek ontvangen en verschraling van sociale contacten zien. Er is een zomercampagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ door het ministerie van VWS gestart en de provincie roept op contact met ouderen te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.