Niet dat hij iets met lokale politiek had, maar de keuze voor hem als de nieuwe burgemeester vindt hij naar zijn zeggen wel leuk. De andere 24 genomineerden vormen de vijf keer jaar samenkomende kinderraad. Maar de presentatie van Lode Besseling was volgens de jury beter dan die van de anderen. Vandaar. Beter contact met kinderen uit Oekraïne is een van zijn thema’s.

Burgemeester Tjapko Poppens hing hem woensdag (13 juli) de speciale ambtsketen om, die tot dan door zijn voorgangster Bana was gedragen. Zij was overigens een vlot van de tongriem gesneden kinderburgemeester met duidelijke standpunten, die het betoog niet uit de weg ging. De installatie vond plaats te midden van raadsleden die zich met jeugd bezig houden.

Belofte

Overigens moest Lode eerst een belofte afleggen. De keten is volgens Poppens een kenmerk van gezagsdragers. Behalve het contact tussen Nederlandse en Oekraïense kinderen, zijn ‘milieu’ en ‘armoede’ thema’s van de nieuwe kinderburgemeester die op basisschool De Triangel zit. Overigens is ‘armoede’ een geregeld bij kinderraden en -burgemeesters terugkerend onderwerp. Het gaat dan vooral over kinderen van minima.

Lode Besseling is de achtste kinderburgemeester. Wethouder Frank Berkhout (Jeugd en Onderwijs) signaleerde dat deze keer weer eens voor een jongen is gekozen, terwijl de meeste van Lode Besselings voorgangers meisjes waren. Hij is in functie gedurende het in september beginnende schooljaar en voorzitter van de kinderraad. Verder worden ceremoniële taken voor hem bedacht bij onder meer de Sinterklaasintocht en de dodenherdenking op 4 mei. In theorie gaat hij zich inzetten voor de Amstelveense kinderen, maar besluiten daarover moeten worden genomen door de gemeenteraad, die voor zover bekend nooit een door de kinderraad geëntameerde beslissing neemt.

Voor de installatie van Lode werd er afscheid genomen van de vorige kinderburgemeester Bana. Zij kreeg van de burgemeester als dank de speciale kinderburgemeesterspenning.

Fotobijschrift: Kinderburgemeester Lode Besseling, burgemeester Poppens, wethouder Frank Berkhout en de woordvoerders jeugd uit de gemeenteraad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.