Komt er structurele of incidentele subsidie voor de media? Eigenlijk ging het donderdag om die kernvraag tijdens de discussie bij de Mediaraad. Er waren daarvoor vertegenwoordigers van de media naar de bibliotheek gekomen, onder wie een panel van verslaggevers, van wie de aanvraag voor een bijdrage voor ‘journalistieke projecten’ uit het Mediafonds door de raad was goedgekeurd, dat de meute toesprak. Overigens nadat voorzitter Monda Heshusius formeel was afgetreden en de voorzittershamer had overdragen aan Meindert Schut (foto), daarvoor vicevoorzitter. Hij noemde Heshusius de moeder van de Mediaraad.

De Mediaraad beoordeelt de waarde van de aanvragen, keurt sommige af, en als de aanvragen oké zijn, besluit de Mediaraad een bedrag uit het fonds toe te kennen. Maar het blijft bij projecten. De Mediaraad kan nu eenmaal niet anders. Die is door de gemeenteraad opgericht om incidenteel subsidies uit te delen, in de hoop daarmee de journalistiek te helpen méér van zijn journalistieke kant te laten zien.

Geld

Daarmee is de financiële druk van de media niet af. Alle redacties ervaren die en de lokale omroepen, die geld van de gemeente krijgen (in tegensteling tot de andere media), vinden dat te weinig. Overigens is de subsidie voor RTV Amstelveen nu gedeeld met !AAN, de omroep die de gemeente meer zag zitten, maar de licentie van het Commissariaat voor de Media niet kreeg, omdat die er nu eenmaal andere criteria op nahoudt dan de gemeente had bedacht. Waarop de gemeente de subsidie over twee omroepen verdeelde.

Redacties lijken geneigd de tekorten op hun structurele budget aan te vullen met de incidentele bijdrage uit het fonds. Overigens lukte dat maar in 44% van de gevallen. Van de 25 aanvragen die in vier ronden werden ingediend zijn er slechts elf door de Mediaraad gehonoreerd. Er is twee ton uitgekeerd en de Mediaraad ging er kennelijk prat op dat alle besluiten unaniem zijn genomen.

Nummer

Schut meldde dat het gemeentebestuur, dat uiteindelijk goedkeuring moet geven over een subsidie uit het fonds, alleen een nummer van de aanvraag te zien krijgt en niet de aanvraag zelf, die bij de Mediaraad blijft. Maar wat gebeurt er na goedkeuring van dat nummer, leek de vraag waarmee alle media worstelen. Een serie houdt op. Het ontbreekt RTVA, dat nu de helft van het voor deze ronde beschikbare geld kreeg, terwijl alle andere aanvragen weden afgekeurd, aan mankracht om een goed vervolg te bieden. Dat is ook met andere media, zoals het Amstelveens Nieuwsblad, zo (hoewel die krant tijdens corona extra steun kreeg van de gemeente om overeind te blijven als medium waarin zij adverteerde). De volgende ronde, waarvoor nu aanvragen kunnen worden ingediend, begint op 15 augustus.

Kritisch

De Mediaraad heeft in het verleden uitgesproken een meer kritische houding van de media te verwachten naar bijvoorbeeld de overheid om de democratie te dienen. Maar de gemeente lijkt daar niet van gediend. Ambtenaren mogen niet praten buiten de wethouder en Roel Smit van RTVA zei dat in et verleden er meer jourlisten waren dan voorlichters, wat nu volkomen is omgedraaid. Hij had voor zijn politieke programma ‘Beslist in Amstelveen’ gevraagd met welke maatschappelijke organisaties de coalitie had gesproken, die zei dat gedaan te hebben. Tegenvraag: Waarom wil je dat weten? De gemeente bedient zich het liefst van eigen communicatiekanalen, werd geconstateerd. Een journaliste die over zirg had geschreven ontdekte dat het lastig is de juiste mensen bij de gemeente te spreken, omdat alleen de wethouder dat mag doen. ‘Zo is nu eenmaal onze regel’ kreeg zij bij navraag over die houding te horen.

Nochtans gelooft Schut naar zijn zeggen dat de lokale journalistiek beter kan. Maar het geringe aantal redactionele medewerkers blijft een probleem, vonden vertegenwoordigers van de media. Ofwel: Structureel zijn media niet geholpen met de incidentele bijdrage uit het Mediafonds. Al kiest men voor die pot als uit andere potten geen subsidie komt. Maar het blijft een tijdelijke en projectmatige oplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.