De coalitiepartijen gooien toch maar de handdoek in de ring. Maandag kondigden zij aan het volume van nieuw te bouwen woningen in het plan Alleman Kwartier te willen verlagen. De omwonenden, verenigd in de stichting Allemansbelang, voerden lange tijd een verbeten strijd tegen de gemeente omdat zij de geplande bebouwing aan o.a. Den Bloeyenden Wijngaerdt, omdat de organisatie die te pompeus vond.

Volgens B&W is de genomen beslissing ter wille van ‘ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid’, zoals de bezwaarden trouwens altijd hebben gezegd. De stichting gaat nu draagvlak voor het gewijzigde plan peilen in de buurt, zegt de gemeente. De ruimtelijke aanpassing is pas van kracht als de gemeenteraad het benodigde bestemmingsplan heeft vastgesteld.

Compromis

Volgens wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) is dankzij de inzet van de bestuursleden van de stichting en de gemeente een compromis bereikt voor één van de drie beoogde woongebouwen in het plan Alleman Kwartier. Tot nu toe wilde zij, noch de meerderheid van de gemeenteraad (coalitie), daar niet van weten. Het gaat om het gebouw dat wordt gesitueerd tussen het Oostelijk Halfrond en Den Bloeyenden Wijngaerdt.

Hoewel de gemeenteraad, B&W volgend, de kaders voor de ontwikkeling heeft vastgesteld, wijkt het college nu daarvan af.  Er komt dus weer een plan op de tafel van de gemeenteraad. B en W zeggen dat zij met hun nieuwe besluit af te wijken van de ‘ruimtelijke en daarmee de financiële kaders’. In de Perspectiefnota 2023 is een nieuwe schatting van opbrengsten opgenomen.

 Behoud leefbaarheid

Onder invloed van een storm van protest uit de omgeving zeg de gemeente haar plan eerder al qua bouwhoogte, groen, verkeer en parkeerplekken te hebben  veranderd. Nu is voorgesteld het aan te passen gebouw in twee lagere gebouwen op te splitsen. Stichting Allemansbelang vond dat onvoldoende en maakte zich hard voor verlaging van het aantal woningen voor een betere leefbaarheid in de buurt. Na vele gesprekken met de gemeente en bemiddeling van een onafhankelijk adviseur, komt er een wooncomplex met 33 gevarieerde koopwoningen in het middensegment. Het oorspronkelijke plan bevatte 56 koopwoningen.

Betere inpassing

Floor Gordon: “We hebben gezamenlijk opnieuw gekeken naar het bouwvolume.” Volgens haar past het nieuwe complex ruimtelijk veel beter dan het vorige. Maar zij merkt wel op dat 23 minder woningen betekent dar ook minder woningzoekenden een huis kan worden bieden en lagere opbrengsten voor de gemeente uit komen. Daardoor verandert ook de financiering van het geplande wijkcentrum Alleman dat hard aan vernieuwing toe is, zegt ze. “De kracht van het gewijzigde plan is dat er nu meer variatie aan woningen komt, het ruimtelijk beter past én tegemoet komt aan bezwaren van buurtbewoners.”

Allemansbelang

Stichting Allemansbelang is blij nu in alle openheid de wensen en bezwaren van beide partijen besproken zijn en men erin geslaagd is samen met de gemeente een oplossing voor woongebouw ‘G2’ te bedenken, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met het karakter van de wijk. “Met de aanpassing van het volume en het aantal woningen is de menselijke maat terug in beeld.”

 Alleman Kwartier

Het plan Alleman Kwartier behelst de vernieuwing van het verouderde wijkcentrum Alleman met een nieuw medisch centrum en een apotheek. Rond het nieuwe multifunctionele centrum is ruimte voor woningen in verschillende prijsklassen. Het gaat naast 33 koopwoningen (locatie Bankrashal) om 60 koopappartementen in het middensegment en 30 sociale huurwoningen van Eigen Haard (locatie van het oude wijkcentrum en medisch centrum).

Fotobijschrift: Steven Kho, tekenaar van de gemeente, toont het gewijzigde plan aan wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening). Foto: gemeente Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.