De geplande voetgangersbrug bij de Bovenlanden over de A9, zeg maar bij het voormalige leegstaande KPMG-gebouw, komt er toch niet. Dat hebben B&W aan de gemeenteraad meegedeeld.

Volgens Rijkswaterstaat en aannemer Veenix past de brug er niet.

Noord en Zuid

Die had voor voetgangers moeten dienen  die om van de Burgemeester Rijnderslaan, zeg maar Amstelveen Zuid, naar het Stadshart in Amstelveen Noord te komen.

Op dit moment zijn er drie tijdelijke bruggen die voor voetgangers de verbinding tussen Amstelveen Zuid en het noorden van de stad vormen. Men vindt die bij de Amsterdamseweg, het Kazernepad en de Keizer Karelweg. Voor een vierde brug, bij de Bovenlanden, is heen ruimte, zegt omgevingsmanager Jara Brinkman. Pas in de laatste maanden zou gebleken zijn dat er te weinig ruimte is voor de oprit aan de zuidkant van de A9. De Burgemeester Rijnderslaan en de toekomstige tijdelijke oprit in de richting van Holendrecht moet nu dichter bij de A9 komen.

Auto’s

Intussen moet het Stadshart goed bereikbaar blijven voor auto’s. Daarom is besloten, in overleg met de gemeente, dat er dan maar geen voetgangersbrug bij de Bovenlanden komt. Wie te voet komt, moet Keizer Karelweg en de Keerpuntweg van Noord naar Zuid te nemen. Het betekent weleen ingreep voor de toekomstige bewoners van The Mayor, de appartementen in het voormalige KPMG-gebouw, die mede hun woning hebben aangekocht op basis van de voor de deur liggende Stadshart. Met heen, maar ook met de VVE’s van de Meanderflats, gaat aannemer VeenIX praten. En ook met winkeliers in het Stadshart. VeenIX zegt wel de bereikbaarheid voor voetgangers rond de A9 te willen verbeteren.

8 REACTIES

 1. Gaat dit over de tijdelijke voetgangersbrug of over het definitieve (en naderhand zelfs verbrede) Bovenlanderspad, één van die bedrieglijk groene overbruggingen die stonden op alle ontwerptekeningen waarmee deze grote ramp aan Amstelveners werd verkocht.

  Er zullen nog wel meer teleurstellingen komen. Amstelveen is er ingestonken, letterlijk en figuurlijk.

 2. Dan maar een citaat van de officiele projectwebsite:
  “Voetgangersbrug Bovenlandpad
  De vierde tijdelijke brug was een voetgangersbrug bij het Bovenlandpad. ‘De afgelopen maanden hebben we het ontwerp daarvan verder uitgewerkt en is gebleken dat er te weinig ruimte is voor de opgang van de brug aan de zuidzijde van de A9. Om de trappentoren te realiseren binnen de projectgrens, moeten de Burgemeester Rijnderslaan en de toekomstige, tijdelijke oprit 5 richting Holendrecht, opschuiven tot vlak langs de A9. Dit zou tot gevolg hebben dat de oprit regelmatig dicht moet om de werkzaamheden aan de A9 veilig uit te kunnen voeren. De oprit ligt dan immers te dicht op de werkzaamheden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, we hebben juist in ons ontwerp rekening gehouden met het openhouden van aansluiting 5, van en naar het Stadshart’, aldus Jara.”
  Het gaat dus enkel over de tijdelijke brug. Over de definitieve overgang vindt u een afzonderlijk item op de site.

 3. Reuze bedankt.
  In het artikel staat namelijk: “Het betekent wel een ingreep voor de toekomstige bewoners van The Mayor, de appartementen in het voormalige KPMG-gebouw, die mede hun woning hebben aangekocht op basis van de voor de deur liggende Stadshart.” Hierdoor kreeg ik de indruk dat het om de toekomstige overbrugging ging.

 4. “Pas in de laatste maanden zou gebleken zijn dat er te weinig ruimte is voor de oprit aan de zuidkant van de A9.”

  Deze slordigheid levert wel een forse besparing op. De gemeente Amstelveen slikt alles voor zoete koek.

 5. “De verbreding van de A9 ter hoogte van Amstelveen dreigt enkele maanden vertraging op te lopen. Volgens Lammert Postma van Rijkswaterstaat, die als omgevingsmanager bij het A9-project betrokken is, verkeert de planning momenteel door diverse tegenvallers ‘behoorlijk in zwaar weer’.. ”
  (Nieuwsbrief AN 11 mei 2022)

  Dit bericht maakt bovenstaand artikel begrijpelijk: Het gaat om een verhulde kostenbesparing. In mijn eerste reactie schreef ik al:

  “Er zullen nog wel meer teleurstellingen komen. Amstelveen is er ingestonken, letterlijk en figuurlijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.