Dinsdag 17 mei om 19.15 uur is de documentaire uit de reeks Arts in Cinema Kijk op Kunst ‘Sunflowers’, creaties van Vincent van Gogh, te zien in Cinema Amstelveen. Beeldend kunstenaar en museumdocent Henk van den Bosch geeft voor de film een inleiding.

Dat biedt de kans deze reeks spectaculaire schilderijen te bekijken. Vijf van de beroemde Zonnebloemen uit Arles komen uit collecties in Londen, Philadelphia, Tokyo, München en Amsterdam.

Zonnebloemen

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas. En opnieuw opende het Van Gogh Museum exclusief de deuren voor Exhibition On Screen.

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Inderdaad, wanneer is de Zonnebloem zelf in Europa aangekomen en hoe reageerden vroegere kunstenaars hierop? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden?

Alleen in deze film krijgt men de kans dat op het scherm te zien, in een virtuele tentoonstelling. Deze film brengt het publiek op vele nieuwe niveaus inzicht in zowel de schilderijen als in Vincent Van Gogh.

1 COMMENT

  1. Alleen al de bijbehorende zin; “ The mystery of van Gogh’s sunflowers.” is voor mij al een reden om niet te gaan. Alles wordt daar een “mystery” genoemd en als je daar echt iets over wil weten zou ik zeggen. Lees eens een goed boek. Er zijn bibliotheken vol over van Gogh geschreven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.