De renovatie van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg is klaar. Publiek, waaronder schoolkinderen, kan naar binnen.  Zondag 8 mei en zaterdag 14 mei (11.00 tot 15.00 uur) kunnen geïnteresseerden voor het eerst er een bezoek een brengen. Op initiatief van de Amstelveense René Kok is er in de maand waarin men oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert een kleine expositie ingericht met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

Zowel de binnenkant als de buitenkant van de bunker zijn aangepakt, zodat de historische locatie volgens de gemeente klaar is voor educatief gebruik.

Expositie

René Kok is verzamelaar van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en omstreken en beheerder van de informatieve Facebookpagina ‘Amstelveen tijdens de bezetting’. Op  de kleine expositie tijdens de openstelling van de bunker zijn objecten en foto’s uit zijn eigen verzameling te zien.

VHA

De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) hielp bij de inrichting en stelde onder andere vitrines beschikbaar. Tijdens de openstelling zijn beide partijen aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie. “De bunker, een gemeentelijk monument, is een van de weinige tastbare historische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en daarom een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Een expositie op deze locatie maakt extra indruk. Dit is ook de reden waarom de bunker is meegenomen in het lespakket Historisch Besef.”

Educatief gebruik

Van het schooljaar 2022-2023 af kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De historische locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Tijdens een locatiebezoek aan de bunker bekijken de leerlingen de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter, vanuit het verzet en vanuit de inwoner van Amstelveen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Vanaf half mei beginnen zij met de inrichting van de bunker ten behoeve van het educatief gebruik. Eind mei brengen twee schoolklassen een proefbezoek aan de bunker en wordt de les geëvalueerd.

De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg is zondag 8 mei en zaterdag 14 mei vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Iedereen is welkom om het resultaat van de renovatie en de expositie te komen bekijken.

12 COMMENTS

 1. Hoewel ik bij het zien van de interieurfoto de associaties met een wachtkamer in een crematorium niet kan onderdrukken, zal ik toch eerst maar gaan kijken.

 2. Ja hoor, zo zag een Duitse bunker er van binnen precies uit. Vooral de verlichting is authentiek, net als de vitrines. Heel leerzaam, allemaal.

  Helaas komt de bunker te laat om de oorlogen in Oekraïne, Syrië, etc te voorkomen. Wordt er onder het motto “Dat nooit weer’ ook aandacht besteed aan de al ruim 70 jaar durende bezetting, discriminatie en onderdrukking van de Palestijnen of is dat taboe?

  Die vitrines met oorlogsherinneringen waren in het gemeentehuis, wijkcentra en verzorgingshuizen beter op hun plaats geweest, want daar komen teminste mensen.

  • Natuurlijk verbaast uw reactie mij niet. Gelet op uw strijd tegen bunker, kleine sjoel, A9, Stadshart en weet ik veel. Dat u nog steeds in de Palestijnse leugen gelooft, daar kan ik u niet vanaf helpen.

   • In dat hele uitzichtsloze conflict liegen beide partijen om het hardst. De extremisten van beide kanten willen geen vrede. Daarom is blijft het daar maar door etteren. Het is niet voor niets dat zowel vele Palestijnen als Israëli’s naar elders willen emigreren.

 3. De restauratie van dat bunkertje had vorig jaar vóór de zomer al af moeten zijn. Het heeft allemaal veel te veel gekost aan geld en tijd, maar bij de hobby’s en lobby’s van Raat kan en mag dat allemaal. En het heeft totaal geen zin.

  De herdenking gaat over agressie, bezetting, racisme, discriminatie en onderdrukking vanwege afkomst en religie. Daarom is de associatie met wat al ruim 70 jaar in het voormalige Palestina gebeurt niet ver gezocht.

 4. Pure waanzin om daar zo veel geld in te steken! Een “ bunker” in mijn herinnering 2x zo groot als een aardig transformatorhuisje. Voor educatieve doelstellingen kan men dan beter die sjoel gebruiken. Ik ben helemaal niet tegen het opknappen en in stand houden van monumenten, maar het moet wel iets voorstellen.
  Ook als je in ogenschouw neemt dat andere monumenten er zeer belazerd bij staan, of volkomen uit het zicht of waar de gang van zaken rondom zeer duister zijn.
  Om maar wat te noemen;
  – Het Jagerhuis in Overamstel.
  – De diverse banpalen.
  – Het kanon in die oude stelling bij de Ouderkerkerlaan staat totaal verborgen achter wat bosjes ,staat nergens aangegeven. Je moet het echt weten. Ze hebben het daar neergepleurd en zijn hard weggerend.
  – Het sociale hart van eeuwen her uit het buurtschap de Zwarte Kat is weggerukt en men wil daar 3 wangedrochten van villa’s bouwen die volledig detoneren in het oude groene rivierlandschap van Amstelland.

  Misschien kan onze hoeder van cultuur, Herbert het fotomodel, daar nog iets aan doen.

  • ‘Gelijkheid ontkennen is racisme’. Hadden de Arabieren (voordat zij het woord Palestijnen bedachten) ook niet moeten uitvinden, toen zij onmiddellijk nadat Israel een feit was en van vier kanten het land aanvielen.

   • Ook Griekse en Joodse schrijvers uit de oudheid noemden dit gebied al zo ten tijde van de Romeinen. De naam bestond al in 1300 v Chr. toen er nog geen Joden in dat gebied woonden. ( bron wikipedia en Bijbel)

 5. Palestina bestaat sinds het zeevolk de Filistin (oud-Perzische aanduiding) zich in het oostelijke kustgebied van de Middellandse Zee vestigden.

  Inwoners van Palestina werden van oudsher Palestijnen genoemd, of zij nu Egyptisch, Mesopotamisch, Grieks, Turks, Arabisch, Joods, christen, heiden of wat dan ook waren.

  Aan afkomst en herkomst wordt veel te veel belang gehecht. Wij zijn allemaal mensen die met gelijke fundamentele rechten geboren zijn.

  Zelfverklaarde uitverkorenheid op grond van afkomst is de bron en basis van racisme die met racisme wordt beantwoord.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.