De Urbanuskerk in Bovenkerk, die toen de restauratie klaas was in brand vloog, waardoor een veel ernstiger herstel noodzakelijk werd, is weer onderwerp van een nationale tv-uitzending. Het populaire televisieprogramma BinnensteBuiten van de KRO/NCRV zal namelijk aandacht besteden aan de herbouw van onze Urbanuskerk in Bovenkerk.

In de aflevering van het programma op vrijdagavond 6 mei, 19.05 uur op NPO2, zal professionele leidekker Lenard van de firma Jobse uit Middelburg uitleggen wat zijn vak allemaal inhoudt.

Beroep

Want het gaat in dit geval vooral over dat beroep. En hij heeft heel wat leien op het dak van de Urbanus gelegd. Die leien vormden trouwens een onderdeel van de zoveelste actie op aan geld voor het herstel van de kerk te komen. De sponsoren konden vorig jaar natuurstenen leiden kopen en met hun naam of handtekening op het dak van de kerk laten plaatsen. Dat signeren blijkt overigens een hoogstandje schoonschrijven dat enige oefening, wegens de ondergrond van de dakleien. Daarom werd dat voor hen gedaan. De donatie was vrij, met een minimum van € 10 per daklei.  Signeren en doneren kon ook online.

Bestaan

In de grote kathedralen van middeleeuws Europa lieten gelovigen, pelgrims en werklieden op vaak onzichtbare plekken tijdens de bouw – die soms eeuwen duurde – bewijzen achter van hun bestaan, redeneert de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, die via diverse acties bijdraagt aan het herstel van de kerk. Dat wilde zij dus ook bij de Urbanus doen.

Het dak werd voorzien van nieuwe natuurstenen leien, als laatste boven de sacristie; onder die plek is de brand op 15 september 2018 ontstaan. Dat wilde de stichting op symbolische wijze in het nieuwe dak markeren door aan die leien een heel persoonlijk bericht me te geven aan de volgende generatie gebruikers van de kerk, door het signeren / beschrijven van een lei. Dat gebeurde met speciale inkt die door de jaren heen goed zichtbaar blijft. De tekst werd overigens tegen het dak aangelegd en is vanaf de buitenkant niet te zien, maar sponsors weten dat er een gesigneerd leitje is met hun naam.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.