Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen opent deze lente met twee zinnenprikkelende tentoonstellingen, bestaande uit veel niet eerder in Nederland vertoonde werken. Met Cubaanse fotografie, waaronder het wereldberoemde portret van Che Guevara. En moderne Marokkaanse kunst, gecureerd door schrijver en presentator Abdelkader Benali.

Korda: Cuba, Che, Glamour

Che Guevara: de naam en het portret van deze wereldberoemde revolutionair kennen we bijna allemaal. Het portret siert menig T-shirt, buitenmuur en poster. Maar wie maakte dit portret? Dat was fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, kortweg Korda. Op 18 maart opent het Cobra Museum Korda; Cuba, Che, Glamour, een tentoonstelling met iconische fotografie uit het 20e-eeuwse Cuba. Naast de Cubaanse revolutie legde Korda ook de glamour en het dagelijks leven op Cuba op indringende wijze vast. Een unieke fototentoonstelling met een revolutionair tintje. Het Cobra Museum heeft daarnaast de primeur om tijdens deze tentoonstelling de eerste afdruk van het fotoportret van Che Guevara te vertonen.

Het andere verhaal

Als je aan Marokko denkt, dan denk je al snel aan Marrakesh, de rode stad, of aan de woestijn. Maar er is ook een ander verhaal, een ander Marokko, dat zich sinds de onafhankelijkheid van 1956 heeft ontwikkeld en snakt naar vernieuwing.

In 2006 was voor het laatst een overzichtstentoonstelling met Marokkaanse kunst te zien in Nederland. Zestien jaar later is het Cobra Museum een samenwerking aangegaan met het Mohammed VI museum voor moderne en hedendaagse kunst in Rabat. Abdelkader Benali is gevraagd als gastconservator van deze tentoonstelling. Hier wordt voor het Nederlandse publiek nog onbekende kunst getoond vanaf de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 tot heden. Kunstenaars met verschillende disciplines krijgen een podium; beeldende kunst, sculpturen, fotografie en installaties. Verschillende kunstenaars gebruiken de traditionele Marokkaanse cultuur als inspiratie om modernistische kunst te maken. Daarnaast verbeelden en vertellen kunstenaars uit verschillende Europese landen met een Marokkaanse achtergrond het verhaal van de Marokkaanse cultuur en tradities.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.