Amstelveners kunnen kiezen uit zes ontwerpen voor het toekomstige kunstwerk dat op de wanden komt van het viaduct onder de A9 in de Beneluxbaan. Dit kan via het participatieplatform Denk Mee. . Stemmen kan tot dinsdag 3 mei.

Het ontwerp met de meeste stemmen is van 2026 af te zien onder het viaduct.

Uitstraling

In september vorig jaar deden de gemeente en Rijkswaterstaat een oproep om een ontwerp voor deze onderdoorgang in te sturen om de locatie in de toekomstige situatie een prettige uitstraling te geven. Een belangrijke voorwaarde  van het ontwerp was het terug laten komen van een ‘Amstelveengevoel’, wat dat ook moge zijn. Daarnaast moest het ontwerp uit tegels bestaan zodat het niet te veel ruimte inneemt van de constructie van het viaduct.

Op het participatieplatform Denk Mee zijn de zes ontwerpen met bijbehorende beschrijving te vinden. Alle Amstelveners kunnen stemmen door een like (duim omhoog) te geven voor één van de ontwerpen. Daarnaast is er een tijdelijke expositie bij belevingscentrum Amstelveen InZicht (Stadsplein 103, boven de bibliotheek). Hier worden de ontwerpen en beschrijvingen tentoongesteld. Medewerkers van InZicht kunnen bezoekers ter plaatse helpen met het online stemmen

Ingediende ontwerpen

In totaal werden er veertig ontwerpen ingediend. Een jury – bestaande uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden vanuit Rijkswaterstaat, VeenIX en de gemeente – beoordeelden die. Zij keken onder andere naar (technische) haalbaarheid van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit. Uiteindelijk zijn er zes ontwerpen geselecteerd. Van die zes wordt het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt gerealiseerd.

1 REACTIE

  1. Wethouder Raat (VVD) verdient het om vereeuwigd te worden vanwege zijn aandeel in de realisatie van de brede open verkeersgoot die Amstelveen dankzij hem voor altijd zal blijven doorsnijden. Het toekomstige enorme verkeersplein in het centrum van onze woonplaats moet niet alleen naar deze langstzittende bestuurder worden genoemd (Herbert Raatplein) maar in het midden moet een standbeeld de herinnering aan hem levend houden. De aanblik van zijn rijzige gestalte temidden van het autogeraas zal het Amstelveengevoel blijvend versterken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.