Amstelveen Subsidie Speeddates, kortweg ASS, is een nieuw initiatief, bedoeld voor alle inwoners die een leuk idee hebben voor een culturele activiteit in de wijk, maar niet over de middelen beschikt om dit uit te voeren. Op maandagen 11 en 25 april vinden de eerste speeddates plaats. Méér cultureel leven in de wijk is ook het uitgangspunt van het al eerder gestarte project CultuurKabaal, gestart in de wijkcentra Alleman en De Bolder, dat van 4 april af ook gestart wordt in SAKB KunstLokaal aan de Ouderkerkerlaan. 

Amstelveen Subsidie Speeddates is volgens de gemeente het antwoord op een behoefte, gepeild in het inwonersonderzoek ‘Het culturele leven in Amstelveen 2020’.

Cultuur in wijken

Daaruit blijkt volgens haar dat men graag meer culturele activiteiten en aanbod in de wijken zou zien. In samenwerking met onder meer welzijnsorganisatie Participe Amstelland en de wijkcoaches werkte Platform C-cultuurcoach Luc Upson dat format uit. Op een gemakkelijke en laagdrempelige manier lokale initiatieven aanmoedigen, zonder ingewikkelde en tijdrovende procedures, met een korte mondelinge toelichting in het Nederlands of Engels is een van de uitganspunten. Plus een antwoord aan de initiatiefnemers daarop zeer korte termijn, zegt de gemeente. Iedereen – particulieren, kleine zelfstandigen of welke rechtsvorm dan ook – is volgens haar welkom hieraan bij te dragen. Belangrijk is dat hiermee een vraaggericht aanbod wordt gecreëerd, want ‘de cultuursnelweg in Amstelveen is vooral eenrichtingsverkeer’, vindt Luc Upson. “Het aanbod wordt voornamelijk vanuit de grote culturele organisaties gestuurd”.

Speeddates

Tijdens de Amstelveen Subsidie Speeddates op 11 en 25 april krijgt werkelijk iedereen de kans zijn idee te pitchen voor ‘een panel van deskundigen’. Als dat enthousiast is, staat er € 1.000 tot € 2.500 klaar om het idee uit te voeren. Men moet vooral denken aan alles wat kan zorgen voor een verrijking van het lokale culturele leven, zegt de gemeente. Die noemt zomaar een aantal mogelijkheden om die gedachten te bepalen, “Een buurtpicknick met muziek, een wijkfeest met straattheater, een Caribische drumband opzetten, een korte film maken, een flashmob, een breakdance battle, een serie samba-dansavonden in het Wijkcentrum, een graffiti-marathon”. Het project wordt gefinancierd door Amstelidee en de gemeente Amstelveen. Voor meer informatie en inschrijving, zie www.platform-c.nu/ass.

CultuurKabaal

Na een uitstekend ontvangen try-out afgelopen zomer is het project CultuurKabaal gestaag verdergegaan met het aanbieden van cursussen, speciaal bedoeld voor kinderen – na schooltijd te volgen en gewoon in de buurt. Na de geslaagde start in Wijkcentrum Alleman werd Wijkcentrum De Bolder als locatie toegevoegd en vanaf 4 april a.s. is er ook CultuurKabaal in SAKB KunstLokaal, een initiatief van Platform C. Het programma van deze editie kwam tot stand in samenwerking met Bibliotheek Amstelland en Klas Alpha. De bedoeling is dat kinderen in hun eigen wijk aan de slag gaan met wat zij echt leuk vinden, en hun talenten ontdekken.

Streetdance

In Wijkcentrum Alleman (wijken Bankras en Kostverloren) wordt CultuurKabaal van 4 april af voortgezet met trajecten van negen lessen per discipline op de maandag- of dinsdagmiddag. Er kan worden gekozen voor Arts & Crafts (8-12 jr), Streetdance (6-9 jr) of Theater (8-12 jr).  In Wijkcentrum De Bolder (wijk Groenelaan) zijn van 4 april af trajecten te volgen van negen lessen per discipline op de maandag- of dinsdagmiddag, met keuze uit Streetdance (6-9 jr), Hiphop Dance (8-12 jr), Animatie & Programmeren (6-9 jr) en DJ (8-12 jr). In SAKB KunstLokaal (wijk Keizer Karelpark) zijn vanaf 4 april twee series van elk negen kennismakingslessen te volgen, naar keuze: Streetdance – Video Verhalen – Theater (6 – 9 jr) of Hiphop Dance – DJ – Arts & Crafts (8 – 12 jr).  Voor inschrijving en overige informatie: https://www.platform-c.nu/cultuurkabaal.

Informatie en inschrijven via www.platform-c.nu/ass

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.