Vroeger was er één lokale partij, Burgerbelangen Amstelveen, nu inmiddels drie. Veel verschil is er niet, als men de verkiezingsprogramma’s naast elkaar legt. De gemiddelde Amstelvener niet dat niet en hij ziet dus door de bomen het bos niet meer. Naast Burgerbelangen (bbA), nog altijd de grootste van de drie, hebben we nu Actief voor Amstelveen (AVA) en de afscheiding daarvan Goed voor Amstelveen (GVA), die tijdens deze raadsperiode lijst Höcker heette, naar raadslid Jacqueline Höcker, die voordat zij bij AVA kwam deel uitmaakte van bbA.

Zowel AVA als haar eigen lijst werden door haar vertrek gehalveerd naar één zetel.

Positief

GVA zegt, net als alle andere elf partijen de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen te zijn gestart en – ook net als de andere fracties – ‘een positief en betrokken’ team te hebben, waarmee het die campagne ingaat. Lijsttrekker Jacqueline Höcker claimt ‘ruime ervaring’ in de politiek in Amstelveen te hebben opgedaan en vooral, net als bbA overigens, ‘het publieke debat, de transparantie en het geven van vertrouwen’ aan de inwoners voorop te stellen. “Een ongelooflijk onzekere tijd vraagt om openheid, eerlijkheid en het tegengaan van polarisatie”, vindt ze. Overigens is zij doordrongen van het feit dat lokale partijen lokale partijen is opmars zijn. Volgens haar kunnen die bijdragen aan het vertrouwen in de politiek. Dat staat op een laag pitje, vindt ze. “Beslissingen moeten veel meer op lokaal niveau gemaakt kunnen worden in plaats van Den Haag.” Overigens is zij tot nu toe het zelden met de landelijke partijen in de gemeenteraad oneens.

In haar standpunten verschilt nauwelijks van de andere fracties. Het (goed) wonen moet ’betaalbaar’ blijven (zonder te melden wat dat precies concreet is), er moeten meer zorg- en seniorenwoningen komen, zij aanbiedt de duurzaamheid en de goede gezondheidszorg en pleit voor dierenwelzijn. Wie het complete verkiezingsprogramma wil zien: www.goedvooramstelveen.nl. Overigens is daarover uitleg op de morgen (vrijdag 25 februari) te houden informatiebijeenkomst bij sportschool Buenting aan de Acacialaan 18.

Plastic

De landelijke partij GroenLinks, die sinds jaar en dag in de oppositie binnen de gemeenteraad zit, gaat zaterdag 26 februari (13.00 uur) met twee boten de Poel op om plastic uit het water te vissen, te sorteren en bruikbare delen te recyclen. Een van de boten is door Amstelveense kinderen gebouwd tijdens een zomerkamp in ‘De Uiterton’. GroenLinks raadslid Stieneke Kruijer zegt over het plasticvissen: “Een mooiere besteding van je vrije zaterdag bestaat niet. We maken De Poel schoon, we zorgen voor hergebruik van plastic, en we laten zien dat De Uiterton prachtig werk doet. Duurzaam, groen, goed en gezellig: ik zet overal vinkjes achter.”

Flessen en tasjes

Beide boten worden ter beschikking gesteld door Stichting De Uiterton, die is gehuisvest in twee houten gebouwen aan de Princesselaan, bij het heempark De Braak in Amstelveen. Zij organiseert zomerkampen, waar kinderen samen een boot bouwen, kopieën van historische bootjes. De plasticvissers van GroenLinks krijgen een kopie van een Noord-Hollandse tuindersschuit te leen. “We gaan het Amstelveense water op in een boot die in Amstelveen is gebouwd”, zegt Kruijer, die constateert dat er plastic flessen, tasjes en allerlei verpakkingen in het water van de Poel drijven. Wie er bij wil zijn, komt naar de surfsteiger ten westen van Poel’s Up Stadsstrand (bij het Raadhuis).

 

3 COMMENTS

 1. De meeste Amstelveners hebben er geen benul van hoe het er in hun stad aan toe gaat, ze wonen er en gaan op vakantie naar het buitenland, naar de kroeg in Amsterdam, zijn hier niet geboren en ga zo maar door.
  De politiek laat zich te weinig zien, één keer in de vier jaar campagne voeren heeft weinig zin.
  Nog een partij erbij, het zal wel.
  Kijk wat er landelijk gestemd zou worden en vertaal dat naar Amstelveen.

  • Jammergenoeg vrees ik dat u daar op 2 of 3 politieke partijen na daar gelijk in heeft, maar dat komt ook doordat de lokale media voor zover aanwezig voor 95% in handen zijn van de lokale coalitie en voor de landelijke pers vormt Amstelveen slechts een wormvormig aanhangsel van Amsterdam.

 2. De “nieuwe” Amstelveners zeker, maar de meeste inwoners lezen geen Amstelveense kranten, dus die bereik je niet, je moet een andere weg vinden.
  Nogmaals, de politiek is niet zichtbaar.
  Bij een avond van een politieke partij komen leden, maar die stemmen heb je al.
  Naar RTVA kijken ook weinig mensen.
  De Amstelvener is dus niet echt bereikbaar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.