De SP klaagt en heeft schriftelijke vragen aan wethouder Marijn van Ballegooijen gesteld over een mogelijke belangenverstrengeling tussen accountmanagers van het door de gemeente gesubsidieerde zogeheten Werkplein in het raadhuis en het commerciële re-integratiebedrijf Werkspirit aan de Van Heuven Goedhartlaan. Overigens baseert de partij zich op een anonieme melding.

Maar ook medewerkers van het Werkplein hebben vragen over Werkspirit en die gemeld bij hun leidinggevenden, zegt de SP.

Onzin

Volgens zichzelf is zij de enige partij in de gemeenteraad die al jarenlang bewijzen heeft dat de gemeente op het gebied van re-integratie bewust kwetsbare mensen benadeelt. ‘Het gemeentebestuur wenst hierover geen verantwoording af te leggen en vragen hierover van de SP worden niet beantwoord. De gepubliceerde Zwartboeken worden afgedaan als incidenten of zelfs als onzin.’, zegt de partij.

De anonieme melding kwam op 18 februari volgens haar binnen. De praktijk komt volgens de SP geenszins overeen met de website van Werkspirit. Het bedrijf werkt volgens de SP met ongekwalificeerde jobcoaches, maar rekent wel het volle tarief. ‘Sterker nog: er worden meer uren gedeclareerd dan er daadwerkelijk worden besteed aan jobcoaching’, zegt de partij, blijkbaar op aanwijzing van medewerkers van het Werkplein. ‘Verder bestaat er ook bij dit bedrijf een schimmige constructie met de gemeente. De directeur verricht werkzaamheden voor zowel de gemeente als Werkspirit.’

IJdele hoepel

“Binnenkort stop ik mijn werkzaamheden als raadslid na acht jaar gemeenteraad”, zegt SP-raadslid Marina Casadei. “Je zou kunnen zeggen dat ik vanaf dag één dat ik in de raad zat meldingen kreeg van cliënten van de gemeente over de arbeidsbemiddeling. Toen het Werkplein werd ingericht in het raadhuis had ik nog hoop dat het beter zou gaan, maar die is ijdel gebleken. Tegen uitbuiting van werknemers door werkgevers wordt niet opgetreden door de gemeente. De SP zal daarom tegen dit onrecht in Amstelveen blijven strijden”.

Klokkenluiders

De schriftelijke vragen aan B&W betreffen volgens haar de praktijken van Werkspirit, maar zijn ook zoveelste keer de partij onrechtmatigheden omtrent re-integratie activiteiten van de gemeente. Volgens raadscommissielid Wil Roode zag de hulpdienst van de SP de laatste jaren veelvuldig in de praktijk hoe kwetsbare inwoners door bemiddeling van zowel Matchez als het Werkplein op trajecten worden geplaatst die niet voldoen aan de wet. “En nu heeft de SP meldingen ontvangen van interne klokkenluiders die dat bevestigen”, zegt zij. Roode voegt er aan toe dat onrechtmatigheden zijn te melden via het telefoonnummer 06-36119677. ‘Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld”.

In totaal zijn er nu weer zestien vragen aan de wethouder gesteld. De SP vraagt onder meer welke diensten de gemeente precies bij Werkspirit inkoopt, of de integriteitsmeldingen ook B&W hebben bereikt, of het bedrijf nog steeds voor de gemeente actief is en of de gemeente nagaat of die naar behoren worden uitgevoerd. Ook wil de SP weten welke eisen de gemeente stelt aan jobcoaching en of B&W er bekend me zijn dat niet-gediplomeerden het werk doen, waarvoor de tarieven van gediplomeerden worden berekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.