GroenLinks Amstelveen zegt blij te zijn met de stappen die Provinciale Staten van Noord-Holland zetten tegen de komst van zogenaamde ‘hyperscale’ datacenters naar de provincie. Op voorstel van GroenLinks-Statenlid Tessa van Wijnen uit Amstelveen werd haar motie aangenomen waarin de Staten de komst van deze hyperscales als onwenselijk bestempeld.

Fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks in de Amstelveense gemeenteraad wil ook geen datacentrum in de polders in en rond Amstelveen.

Megagroot

“Wij mogen niet schouderophalend toekijken als er straks een megagroot datacenter in de polders rond Amstelveen gebouwd wordt,” zegt hij. De Looze ziet dat ook in andere partijen de druk toeneemt om de polders intensiever te gaan gebruiken. “Maar datacenters of andere bouwprojecten geven een verstoring van het landschap die niet terug te draaien is. En vooral: zo’n grote dataopslag trekt zo ontzettend veel stroom uit ons net dat we nooit meer aan onze doelstellingen voor groene stroom kunnen voldoen.”

Haaks

Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland  die zich beraadt op hyperscale datacenters. De provincie neemt hiermee meer regie en zorgt dat techreuzen niet onvoorwaardelijk kunnen bouwen waar ze willen. Van Wijnen, die vroeger ook in de Amstelveense gemeenteraad zat, is heeft daar een duidelijk reden voor: “Grote hyperscale datacenters staan haaks op allerlei beleid dat we de afgelopen jaren in de provincie hebben opgesteld. Ze gebruiken zoveel groene energie dat we veel meer moeten opwekken. Ook zorgen hyperscales voor krapte in het elektriciteitsnet. Het is nu al zo dat die krapte ervoor zorgt dat sommige projecten vertraging oplopen. Tegelijk is er nog helemaal geen oplossing voor de restwarmte die hyperscales produceren.”

De Looze verwacht niet dat er op korte termijn plannen gelanceerd worden om in Amstelveen een datacenter te bouwen. “Maar ondenkbaar is het ook niet. De geluiden van andere partijen om delen van de polders toch te bebouwen worden steeds ietsje luider. En dan kunnen we maar beter voorbereid zijn: gemeente, provincie én het rijk. Zodat we niet een besluit ingerommeld worden waar we eeuwig spijt van hebben.”

Op de foto Tessa van Wijnen en Lennart de Looze

2 COMMENTS

  1. Als ze geen nieuws hebben, dan maar oud nieuws opwarmen moeten ze bij GroenLinks gedacht hebben. Bij mijn weten heeft het college van Amstelveen namelijk in oktober 2020 al aangegeven geen datacenters op Amstelveens grondgebied te willen hebben. Nog afgezien van het feit dat daar geen ruimte voor is.

    Overigens zijn datacenters als ICT-hub wel gewoon nodig als we willen blijven doen wat we doen, maar dit terzijde.

    • Hoezo geen ruimte? De Bovenkerkerpolder ligt er voor dit doel anders prachtig bij. Hup een heel veld windmolens ernaast en je bent klaar. Dat is toch wat de politiek wil.

      Verder eens met de conclusie dat dit geen en dus overbodig nieuws is. Maar ja je moet wat als er verkiezingen aankomen en je verder geen enkele significante bijdrage in de locale politiek weet te leveren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.