Internationale Vrouwendag 2022, op dinsdag 8 maart, wordt in Amstelveen uitgebreid en gevierd in de week van zondag 6 tot en met vrijdag 11 maart. Traditiegetrouw kiest de organisatie in Amstelveen voor een eigen campagnethema. Dit jaar is dat #RecoverReconnect en #HerstelDoeJeSamen met inachtneming van het internationale thema #BreakingTheBias.

In de actieweek zijn er diverse lezingen, sportactiviteiten en gelukswandelingen in het teken van Internationale Vrouwendag en herstel. Deelnemende organisaties zijn het Cobramuseum, Stadsdorp Elsrijk, Buurtkamer KKP, MOC Participe, AmstelveenSport, Libris Venstra en de Stadshart Bibliotheek. Allemaal gratis.

Nazorg

Het kernteam van de vrouwendag bestaat dit jaar uit Marlene Meester en raadslid Stieneke Kruijer (GroenLinks), beide veteranen uit de Amstelveense vrouwenbeweging, en Jacqueline Quarles van Ufford, een relatieve nieuwkomer in deze solidariteits beweging.

Herstel betekent voor dat team niet alleen fysiek en mentaal herstel tijdens de Corona pandemie. Voor Marlene Meester, voormalig deskundige infectiepreventie aan het VUmc, betekent het ook voorkomen van ziekten door in het leven van ‘nazorg naar voorzorg’ te bewegen. Stieneke Kruijer benadrukt het eerherstel van vrouwen in de wetenschap, die vaak zijn onderbelicht in de geschiedenis. Mensen betrekken bij natuurherstel en leren omgaan met ‘klimaatpijn’ staat bij Jacqueline Quarles centraal als aanjager van de community Duurzaam Amstelveen en Groenraadlid. Zij laat zich hierbij inspireren door The Work that Reconnects van Joanna Macy.

Exacte wetenschap

Op zondag 6 maart (16.00 uur) zal Stieneke Kruijer in de Buurtkamer KKP aan de Lindenlaan 75 proberen antwoord te gegeven op de vraag waarom vrouwen in de wetenschap in de historie vaak onderbelicht bleven. Na een inleidende presentatie is er volop gelegenheid met elkaar in discussie te gaan onder het genot van een drankje. De bijeenkomst eindigt rond 17.30 uur. Aanmelden bij Stieneke Kruijer stk52@yahoo.com

Op dinsdag 8 maart us er een programma van 10 tot 15:45 uur. Het ziet er als volgt uit.

AmstelveenSport organiseert activiteiten voor vrouwen om te sporten en bewegen. De dag start met een powerwalk (10.00 uur) om De Poel. Een wandeling van ongeveer 45 minuten waarbij het tempo langzaam wordt opgevoerd, zodat er lekker sportief gewandeld en aan de conditie gewerkt wordt.

Urban Gym (11.00 uur): Na de powerwalk is er een korte pauze en daarna volgt Urban Gym op de fitnesstoestellen aan de Poel. Onder begeleiding van sportcoaches kan er 45 minuten gesport worden op de verschillende toestellen. Voor zowel Powerwalk als Urban Gym wordt verzameld op de parkeerplaats achter het raadhuis. Aanmelden: www.amstelveensport.nl

Museumgym in het Cobra museum (14.30 uur). In de middag verzorgt AmstelveenSport in samenwerking met het Cobra museum een beweegles tussen de kunst in het museum. Aanmelden kan via www.cobra-museum.nl

Voor vragen over deze activiteiten: Sven Kuit s.kuit@amstelveensport.nl 088 – 85 85 104

Geluksroute

Ook op dinsdag 8 maart us er een zogeheten ‘Geluksroute Keizer Karelpark’ van 12:30 tot 14:15 uur. Participe medewerkers Jeannette en Marjo hebben een geluksroute uitgestippeld (door iedereen te halen bij het MOC, Lindenlaan75).

Speciaal voor internationale vrouwendag doorloopt wijkcoach Caron Honold deze geluksroute met een aantal vrouwen uit de wijk, ‘vanuit een feministisch perspectief’, meldt de organisatie.

In het Cobra Museum kan men die dinsdag van 15 tot 17 uur terecht. Het houdt op Internationale Vrouwendag een middag met yoga, een lezing door fotograaf Diana Blok, een bezoek aan de tentoonstelling ‘Clandestien: het lichaam centraal’ en een borrel. In samenwerking met AmstelveenSport organiseert het Cobra Museum een ontspannende en voor iedereen geschikte yogales in de tentoonstellingsruimte. Toegang gratis, reserveren via www.cobra-museum.nl.

Programma: 14.30 – 15.00 Inloop; 15.00 – 15.45 Yoga tussen de kunst; 15.45 –  16.30      Lezing fotograaf Diana Blok; 16.30 – 17.00 Tentoonstelling Clandestien: het lichaam centraal bezoeken; 17.00 – 18.00 Borrel.

Programma woensdag 9 maart van 16 tot 17:30 uur: Stoïcijnse gids voor geluk. ‘Uit voorzorg’ organiseert in Huis van de wijk Elsrijk een lezing over stoïcijnse levensfilosofie. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. Aanmelden noodzakelijk: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

Op vrijdag 11 maart van 10:30 tot 12:00 uur: Hoe bewegen we van nazorg naar voorzorg? ‘Uit Voorzorg’ organiseert in Huis Elsrijk een bijeenkomst over hoe we van nazorg naar voorzorg kunnen bewegen. Gezondheid en welbevinden hebben meerdere componenten zoals psychisch, sociaal, spiritueel, maatschappelijk en dus niet alleen lichamelijk. Nazorg is hulpverlenen als er een probleem zich heeft aangediend. Voorzorg pleit juist voor een brede preventieve aanpak. Aanmelden noodzakelijk: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.