Het Technasium van het Keizer Karel College (KKC) en onder meer de politieke partij GroenLinks gaan het project ‘Ontwerp Woning voor ouderen’ opzetten. Het technasium, een technische opleiding van het KKC, startte vrijdag het project, waarvan de bedoeling is dat leerlingen in het derde leerjaar een levensloopbestendige woning ontwerpen voor Yep’s, Young eldery people.

Het aantal ouderen neemt toe, terwijl het aantal professionele en informele zorgverleners naar verwachting afneemt, constateren de partners. Verder moeten ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. ‘Dan is het verstandig na te denken over passende woningen. Een woning die makkelijk aangepast kan worden aan de kleine beperkingen van de ouderdom, in een omgeving die veilig en comfortabel is.’

Docent

De leerlingen van het KKC-Technasium gaan zich in het kader van het vak O&O – Onderzoek en Ontwerp – acht weken lang verdiepen in hoe deze woningen en de leefomgeving eruit zou moeten zien en welke oplossingen er zijn.  Die soort actuele, levensechte bètatechnische projecten van het Technasium worden altijd gedaan in opdracht van een opdrachtgever. GroenLinks Amstelveen is bij dit project één van de opdrachtgevers.

De partij maakt zich zorgen over het tekort aan geschikte woningen voor ouderen in Amstelveen en wil dat er meer wordt gebouwd. Het project van de leerlingen van het KKC kan bijdragen aan de kennis over dit onderwerp en aan mogelijke oplossingen, vindt GL-raadslid Raadslid Stieneke Kruijer. “Ik ben zelf docent O&O op het KKC geweest en weet uit ervaring dat leerlingen tot verrassende oplossingen kunnen komen. Ze worden nog niet belemmerd door  het voortdurend denken aan regels en onmogelijkheden die in de weg staan. Ik vind het dan ook een hele eer om aan dit project mee te mogen werken.”

Demotica

Voor dit project is ook Martin van Os als vertegenwoordiger van WijTechniek opdrachtgever. Hij begeleidt de leerlingen op het gebied van slimme woontechnieken, domotica. Kruijer: ”Aan het eind van het traject geven de leerlingen een presentatie en laten zien welke kennis ze over het onderwerp hebben opgedaan. Tevens tonen ze hoe de levensbestendige woning voor ouderen eruit zou moeten zien in de ideale omgeving. De GroenLinksfractie zal die kennis zeker delen met de andere raadsleden en met de wethouder.”

1 REACTIE

  1. Klinkt heel sympathiek, maar de laatste tijd heb ik nog wel eens contact met iemand die bezig is met computers voor digibeten en licht dementerenden, maar die persoon vertelde mij dat het grote probleem was dat vele ontwerpers/ opdrachtgevers/politici weinig tot geen benul hadden wat haalbaar was voor deze doelgroep en dat de meeste van deze projecten uitliepen op een (financieel)debacle. Uit eigen ervaring heb ik meegemaakt hoe zo’n lichtdementerende zelfs niet meer wist hoe zij een ouderwetse mechanische wekker moest instellen, terwijl zij dat toch haar hele leven had gedaan. Of dat ze de spelregels van bingo niet meer begreep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.