Op de plek van de Heilige Geestkerk komen 57 dure en middeldure koopwoningen, waartoe de gemeenteraad al in 2020 besloot. Het kerkgebouw en de klokkentoren blijven overigens behouden, krachtens de monumentale status van de kerk. Maar het terrein daaromheen, inclusief de pastorie,  worden benut voor woningbouw. Daarover heeft de gemeente recent een overeenkomst getekend met ontwikkelaar Cad3 BV van de appartementen, die dus in hoogbouw verrijzen. Voor sociale huurwoningen is geen plaats.

De huizen gaan minimaal € 325.000 kisten. Tot bijna € 368.000 is dat volgens de gemeente ‘middelduur’. Er komen er 34 in die categorie. De rest wordt duurder. De kerk ligt aan de Lindenlaan, op de hoek van de Haagbeuklaan. Er kwam veel verzet uit de buurt tegen eerdere plannen, die de sloop van heel de kerk inhielden. Die krijgt nu een maatschappelijk doel en blijft behouden doordat er inmiddels een gemeentelijk monument van is gemaakt.

 Kopen

Er komen 25 parkeerplaatsen in een half verdiepte garage en 47 parkeerplaatsen naast het gebouw. Wethouder Foor Gordon (ruimtelijke ordening) zet met ondertekening van het contract wel een volgende stap, zegt de gemeente. De raad stelde in maart 2020 al de startnotitie vast. In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden waaraan de herontwikkeling moet voldoen. Bijvoorbeeld over het in te richten openbare gebied en de bijdrage die de ontwikkelaar moet betalen aan de gemeente voor door de gemeente gemaakte kosten. Voor de 34 middeldure koopappartementen geldt een zelfbewoningsplicht van drie jaar en voor 22 hiervan een anti-speculatiebeding van vijf jaar. Die woningen mogen drie jaar lang niet worden onderverhuurd en als de woning binnen vijf jaar weer wordt verkocht, is een deel van de verkoopwinst voor de gemeente.

Aanvulling op wijk

Volgens Gordon zijn er in de wijk Keizer Karel Park al veel sociale huurwoningen en vormt de duurdere klasse daar ‘een mooie aanvulling in een woongebied’ op. “Je kunt hier straks modern wonen met winkelen om de hoek”. De dagkerk naast het kerkgebouw en de pastorie maken plaats voor duurzame koopappartementen, zegt de gemeente. Over de exacte invulling van het kerkgebouw zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt. De gemeente werkt nu het ontwerp bestemmingsplan uit.

Fotobijschrift: Wethouder Floor Gordon en directeur Ed de Weijer van Cad3 BV. Foto: gemeente Amstelveen

1 COMMENT

  1. Hoe groot is dat deel van de verkoopwinst dan voor de gemeente? Trouwens een zelfbewoningsplicht van 3 jaar is toch zuiver symboolpolitiek, als je het daarna voor €2500,— of €3000,— weer kan verhuren? Onze sociaal liberale Floor Gordon (D66) zit daar toch niet mee, als hun partij maar het dienstmeisje van Raat kan zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.