Dat, zoals sommige omwonenden beweren, er op het Stadsplein totaal geen handhaving is, wordt tegengesproken door hoofd Sytse Algera van de betreffende gemeentelijke afdeling. Hij streeft overigens naar wijk-BOA’s (Bijzondere Opsporingsambtenaren), maar is nog niet verder dan twee gekomen.  “Ze vergen een speciale opleiding. Je kunt niet -zomaar een BOA tot wijk-Boa maken.”

Zelf heeft Algera een politieopleiding gehad. De samenwerking met de politie is in Amstelveen heel goed, geven zowel hij als wijkagent Frank Diender toe. Donderdag bezochten de twee met een complete gemeentelijke delegatie rond wethouder Herbert Raat (handhaving en Vergunningen) het Stadshart.

Niet continu

Die zag onder meer hoe twee BOA’s in gesprek waren met een automobilist op het Stadsplein, waar later nog een tweede auto op heterdaad werd gesnapt en een politieagent optrad tegen een scooterrijder. “Wij handhaven hier wel degelijk, maar kunnen natuurlijk niet hele dagen op deze locatie zijn en de rest van Amstelveen laten voor wat het is”, zegt Algera, die in totaal maar 35 BOA’s bij zijn dienst heeft, op een grondgebied waartoe ook Aalsmeer (met Westeinderplassen) hoort. De opleiding in Amstelveen staat kennelijk goed bekend, want geregeld vertrekken mensen naar de politie. “Of zij gaan met pensioen, maar in beide gevallen ben ik ze wel kwijt”, zegt Algera.

Korte termijn

De gemeente bereidt op het ogenblik een plan voor het Stadshart voor, waarin ook de borden, fietsenstallingen, handhaving, afsluitingen et cetera een rol spelen. Natuurlijk wil zij ook iets doen met de voorgevel van de cultuurstrip en de komst van de Pathébioscoop. Maar Raat zei een scheiding te willen maken tussen lange en korte termijn maatregelen. “Sommige dingen hoeven niet lang te wachten, laten wij die meteen aanpakken”, zei hij. De politie had wel enkele suggesties. Bijvoorbeeld het afsluiten voor auto’s van gedeelten van het Stadshart en het duidelijker op borden aangeven van verboden.

Kwaliteit

Frank Diender constateerde dat op het voor auto’s verboden gedeelte van de Rembrandtweg wel wagens voor de bevoorrading van winkels komen. Zij mogen dat tot elf uur ’s morgens, maar de vraag is wat de ondernemers in het winkelcentrum willen. Hun voorstellen moeten zij n een gesprek met de politie en de boa’s ventileren. Diender, op een paar auto’s wijzend op het deel van Rembrandtweg naar het Stadsplein: “Als je dit de hele dag hebt, is het natuurlijk niet de kwaliteit die je wilt.” Elders blijken wagens zonder ontheffing te bevoorraden. “Als ze te lui zijn om een ontheffing te vragen, die wij vrij gemakkelijk geven, hebben ze aan mij een verkeerde”, zegt Algera.  “Ik heb nu eenmaal een hekel aan luiheid.”

Stalling

Vooral tijdens de markt blijkt er behoefte te zijn aan een fietsenstalling. Over de plaats waar die dan zou moeten komen, kwamen tijdens de tocht door het Stadshart diverse suggesties. Er is in het Stadshart nog geen wijk-boa. Als alle wijken die zouden krijgen, waren er achttien nodig. Maar voorlopig zou Algera met negen al blij zijn. Dar kost extra geld natuurlijk. Herbert Raat scheen niet per se een tegenstander van meer investeringen te zijn.

19 COMMENTS

 1. Tegen de ‘waarheid’ van de bestuurlijke en journalistieke samenwerking kan je als bewoner niet op. Deze reactie heeft dus geen zin maar hierbij toch maar een tegengeluidje dat snel zal worden overstemd en weggehoond.

  Het Stadshart is een vies en verwaarloosd zooitje waar handhaving een lachertje is. Overal wild geparkeerde fietsen en (verboden) scooters, overal afval, zwerfvuil en kauwgum op de grond, overvolle afvalbakken, sigarettenpeuken in Raats ‘rookvrije zone’, scooters die rakelings langs spelende kinderen scheuren, voetgangers die op het voetpad opzij moeten voor scooters, fietsen die op blindentegels en pal voor winkelingangen geparkeerd staan. Hinderlijke en lawaaiige skateboarders, ‘s avonds schreeuwende hangjongeren. Geen oversteekplaatsen voor de ingangen van schouwburg en muziekschool terwijl daar vaak veel te hard word gereden. De mooie etalages van de Bijenkorf zijn onzichtbaar door alle fietsen en scooters die ervoor staan. Wie oversteekt van het ene naar het andere gedeelte van het winkelcentrum wordt bij regen zeiknat. De verlichting op het dak van de mooie bibliotheek doet het al maanden niet.

  Ik kan mij niet voorstellen dat de nieuwe Thaise eigenaars van de Bijenkorf de Amstelveense vestiging zullen aanhouden. Unibail Rodamco Westfield idem, nadat hun jarenlange plannen voor modernisering en uitbreiding steevast werden gesaboteerd door het gemeentebestuur

  Als ik hier – ter staving – een link naar foto’s en filmpjes plaats, wordt die door Johan Bos verwijderd.

 2. Wethouder Raat (VVD) durft zich alleen met een complete delegatie op het Stadsplein te vertonen, terwijl hij daar – als verantwoordelijke en betrokken bestuurder – eigenlijk iedere week zou moeten komen voor een kopje koffie of lunch.

  Uit JB’s verhaal begrijp ik dat het Stadshart een wijkagent heeft. Die vat zijn functie kennelijk op als een bureaubaan en vertoont zich zelden op straat. Dat het stadscentrum met zijn grote aantallen bezoekers geen eigen BOA heeft, is natuurlijk van de zotte en typerend voor Raats nalatige beleid.

  “De gemeente bereidt op het ogenblik een plan voor het Stadshart voor, waarin ook de borden, fietsenstallingen, handhaving, afsluitingen et cetera een rol spelen,” schrijct Johan Bos. Een gotspe, want die plannen zijn er al ruim acht jaar en er gebeurde al die tijd niets (getuige de chaos), afgezien van die paar ongemakkelijke stenen mozaiekbankjes die wethouder Raat nog ergens in een opslag had staan.

 3. Johan Bos wees mij er per email op dat wethouder Raat regelmatig koffie en wijntjes drinkt in de horeca op het Stadsplein.

  Ik heb Bos bedankt voor deze informatie. Ik wist dit inderdaad niet en daarom schreef ik wat ik schreef. Met zulke journalisten heeft de wethouder geen woordvoerder nodig.

  Blijkbaar is het ook geen goede suggestie om wat vaker op het Stadsplein te komen, want het levert geen verbetering van de situatie op. Het was, is en blijft een verwaarloosd en chaotisch zooitje vergeleken met wat het Stadshart zou kunnen zijn met meer aandacht, liefde, verstand.

  Het Stadsplein mist regie en handhaving. Helaas mag ik dit met foto’s aantonen.

 4. Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt niet om hier een link te plaatsen naar de verboden foto’s te zien van het Stadsplein en wat daar allemaal beter kan en moet.

  • In de meeste wijken hebben ze vrijwilligers die eens in de zoveel tijd papier gaan prikken. Sluit u daar bij aan ipv elke keer maar te lopen zeiken en zeuren. Of is het beneden uw stand om zelf de handen uit de mouwen te steken.

  • Frank, hoe krijg je het voor elkaar om jouw bijdrage zodanig te wijzigen dat die niet meer anoniem (‘X’) is?

   Laat eens een foto zien waarop jij zwerfafval in jouw wijk opruimt.

   • Beste man , ik vind het opruimen in mijn wijk best redelijk. Ik houd me met heel wat naar mijn mening meer zinvoller vrijwilligerswerk bezig. En u ? Behalve zeiken en zeuren?

   • ‘Beste man.’ Die toon.. Voor een SP-er klink je behoorlijk regentesk. Bovendien is het merkwaardig dat ik hier eerst zwerfafval moet gaan opruimen voordat ik kritiek mag uiten op het wanbeleid en -beheer van het Stadshart.

    Ik noemde een aantal kritiek- en verbeterpunten. Waarom reageer je daar niet op ipv weer zo persoonsgericht. Kloppen die feiten of niet, volgens jou?

    Fietsen en scooters plaatsen op blindentegels, in hoofdingang van het winkelcentrum en voor de fraaie etalages van de Bijenkorf vind jij allemaal wel OK. ‘Moet kunnen’?

 5. Flink hoor, die stoere taal en anonieme kritiek.

  Nee, ik ga zeker geen afval, zwerfvuil en sivarettenpeuken en kauwgum in het Stadshart opruimen zolang het niet verboden is om het hier op straat te gooien. Dan blijf je aan de gang zonder enig effect.

 6. Door mij te verbieden om hier een link te plaatsen naar foto’s die aantonen dat de wethouder van Stadshart en Handhaving in werkelijkheid zeer gebrekkig handhaaft in het Stadshart, beschermt Johan Bos de wethouder tegen een onwelgevallige waarheid.

 7. Toen Mr. Hans Eenhoorn (VVD, burgemeester van Alphen ad Rijn, oud-burgemeester van Amstelveen
  en Beste Bestuurder van 2011) dat de bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin wettelijk zou moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar omdat zij anders Zonnekoninggedrag gaan vertonen, dacht hij op grond van zijn eigen ervaring duidelijk aan wethouder Herbert Raat (eveneens VVD).

 8. 1. De heer Eenhoorn heet Bas en is drs, geen mr.
  2. Hij was oud-burgemeester van Alphen
  3. Hij maakte zijn opmerkingen in 2012, lang voordat hij waarnemer werd in Amstelveen. Van eigen ervaring was derhalve geen sprake en van gedachten daaraan ook niet tenzij hij de toekomst kon voorspellen.

 9. Klopt allemaal. Bedankt voor de correctie.

  Ik was wel benieuwd naar reacties op de waarschuwing van superburgemeester Bas Eenhoorn voor Zonnekoninggedrag van wethouders die die bestuursfunctie langer dan twee termijnen (acht jaar) in één gemeente uitoefenen, zoals Zonnekoning Herbert I nu dreigt te gaan doen.

  “Burgemeester Eenhoorn pleit voor inperking van de bestuurstermijn van bestuurders naar aanleiding van de recente corruptie- en belangenverstrengelingszaken in het lokale en regionale bestuur. ‘Het zou goed zijn als we in Nederland termijnen zouden vaststellen van niet meer dan twee keer vier jaar. Als je heel lang in het gemeentehuis zit, gaan heel veel lijntjes via jou lopen. Kortere termijnen binden de macht van bestuurders’, aldus Bas Eenhoorn.”

  Helaas kreeg ik ook geen reacties op de dingen die ik over het Stadsplein schreef om te laten zien dat het met de Handhaving juist treurig gesteld is, in tegenstelling tot de bestuurlijke zelfreclame van Zonnekoning Herbert I in dit kritiekloze stuk van Johan Bos.

 10. 14 reacties waarvan 12 van u. Best veel. Zet dat u niet aan het denken? Misschien delen andere mensen uw oordeel wel niet. Dat mag toch?

 11. Het is niet ongebruikelijk dat critici van een bewind met weinigen zijn of zelfs alleen staan. Dat geeft inderdaad te denken, maar niet noodzakelijk op de manier die jij bedoelt.

  Een eenling heeft niet per definitie ongelijk met zijn klacht, kritiek of waarschuwing. Vijftig jaar geleden waarschuwde ik voor opwarming van het klimaat, milieuvervuiling, afname van biodiversiteit en schaarste aan energie en werd toen ook niet serieus genomen. Het zou moeten wennen.

  In de delegatie van jaknikkers, meelopers, ondergeschikten, communicatiemedewerkers en lokale journalisten van wethouder Raat werd lacherig gedaan over mijn kritiek op diens gebrekkige handhaving. Die slaafse houding vind je in iedere hofhouding van een alleenheerser, in dit geval Zonnekoning Herbert I.

  Ik kan geen voorbeelden laten zien van de gevolgen van Raats gebrek aan aandacht, beleid en handhaving want Johan Bos laat mij die foto’s niet tonen. Zo gaan die dingen. Dat mag niet wennen in een democratie.

 12. Voor de ‘complete delegatie’ (hofhouding) van Raats ambtenaren en communicatiemedewerkers uit het elders gelegen raadhuis werd een toneelstukje opgevoerd door boa’s die voor deze gelegenheid door hun baas waren opgetrommeld. Ook die ‘aangehouden’ automobilist was daar niet toevallig. Voor wie de situatie kent, was het plaatje volkomen ongeloofwaardig.

  De foto leek op die van de vorige keer dat Raat het Stadsplein gebruikte als decor voor zijn geëtaleerde daadkracht. Bij die gelegenheid werd een scooter(!) zogenaamd bekeurd, iets wat normaal nooit gebeurt. Soms krijgt er één hoogstens een waarschuwing terwijl de vele scooterrijders donders goed weten dat zij in het Stadshart niet tussen voetgangers en spelende kinderen mogen rijden.

  Johan Bos en zijn collega’s van Amstelveens Nieuwsblad en AmstelveenZ worden gebruikt om Raats imago te ondersteunen terwijl dat helemaal niet hun taak is. Dit keer met handhaving als onderwerp, een andere keer nieuwe rookmelders in Uilenstede en dan weer iets cultureels.

  De frequentie van deze bestuurlijke zelfreclame zal worden opgevoerd in aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen met voorspelbaar resultaat: Tegen de innige samenwerking tussen de politieke en bestuurlijke macht en de lokale media is geen democratie opgewassen.

  Dit keer sprak Johan Bos met de baas van de boa’s, een andere keer luistert hij naar de wethouder. Lokale journalisten moeten meer met bewoners praten en beter naar hen te luisteren. Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen die dagelijks te maken hebben met situaties waarin bestuurders en ambtenaren zich soms even verdiepen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.