Met de onthulling van een plaquette door kunstwethouder Herbert Raat bij het beeld De Turftrapster van wijlen de Amstelveense beeldhouwer Pieter de Monchy begon dinsdag het aanbrengen van achtergrondinformatie bij de beelden in de openbare ruimte. Daarvan staan er nogal wat in de gemeente.

De borden bieden Amstelveners de gelegenheid op een laagdrempelige manier van kunst te genieten. De informatie ontbreekt nu bij veel kunstwerken. Sommige beelden hebben helemaal geen naambordje.

Stationsstraat

Dat moet veranderen, vond de gemeente. De Turftrapster is een van de bekendste kunstwerken in Amstelveen en daarom begon het daar, aan de Stationsstraat in het Oude Dorp. Het was een antwoord op de vraag van Amstelveners of er plaquettes bij de beelden kunnen komen met meer informatie.

Naast de naam van de kunstenaar, de titel van het kunstwerk en het jaartal staat in het kort achtergrondinformatie vermeld dat relevant is voor het desbetreffende kunstwerk. Amstelveen telt bijna negentig buitenkunstwerken die vanaf volgend jaar worden voorzien van een plaquette. “We hebben zoveel prachtige kunstwerken in de verschillende wijken staan, dan is het ontzettend jammer dat niet te zien is om wat voor werken het gaat”, zegt Raat (kunst en cultuur). Hij verrichtte de onthulling in het bijzijn van buurtbewoners en geïnteresseerden uit de kunst- en cultuursector.

Buitenkunst

Naast een permanente beeldenroute door het Keizer Karelpark en het Oude Dorp, zijn er tientallen beelden verspreid door de gemeente te vinden. Dit jaar nog zijn een aantal beelden herplaatst zoals de Koffiedrinker in Nes aan de Amstel en de Uitgevouwen Kubus van André Volten in de middenberm van de Keizer Karelweg. Binnenkort volgen er nog twee: Concentratie van Pieter d’Hont en Drie Ganzen van Hein Vree komen terug in het straatbeeld. Na Sluitingstijd van Klaas Gubbels is een nieuw beeld dat een plek krijgt in Westwijk.

Achtergrondinformatie over de buitenkust is ook online terug te vinden, via een interactieve plattegrond .

2 COMMENTS

  1. Fotomoment voor plaquettehouder Raat, omringd door geïnteresseerden uit de kunst- en cultuursector.

    Ondertussen wordt Amstelveen definitief verscheurd door de verbreding van rijksweg A9 in een open verkeersgoot, is van Handhaving weinig te merken en verloedert het verwaarloosde Stadshart zienderogen door zwerfvuil, kauwgum, scooters en hangjongeren.

    Voor een hobby-, lobby en vriendjespoliticus als Herbert Raat (VVD) zijn deze beleidsterreinen niet aantrekkelijk.

  2. Heeft de helft van de gemeenteraad niets beters te doen dan te poseren voor een fotootje bij een leuk maar wel triviaal nieuwtje? Ga eens aan het werk jongens en meisjes. Genoeg te doen, dacht ik zo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.